A gyerekkorból sugárzó sorok

A gyerekkorból sugárzó sorok

A gyerekkorból sugárzó sorok végigkísérik az életünket.  Azt mondják, hogy minden mese az életünkről és egy picit rólunk is szól. A mesében minden mi vagyunk. De nem csak a hercegnővel vagy a gonosz boszorkánnyal azonosulhatunk. Hogy mire jó a mese? Talán egy picit kibillent a saját komfortzónánkból, mert a történeteken keresztül saját félelmeinkkel is szembe nézhetünk. Ugyanakkor személyiség fejlődésünkben is segíthet, hiszen a „dolgok nem kívül kezdődnek, hanem belül, és nem alul, hanem felül és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban” – fogalmazza meg a belső utazás lényegét Hamvas Béla.

Gyerekkorom kedvencei

Két gyerekkori kedvencemet hoztam ma el nektek. A szerző neve hallattán mindenki A két Lottira asszociál vagy az Emil és a detektívekre, holott Erich Kästnernek van még remek története. Imádtam Az emberke kalandjait.

 

A gyerekkorból sugárzó sorok
A gyerekkorból sugárzó sorok

A regény főhőse egy gyufaskatulyában lakik és összesen 5 cm magas. Zónakövi Matyi egyébként pont olyan, mint bármelyik másik „szabályos méretű” gyerek. Egyszerre kedves, okos és barátságos, máskor meg szemtelen. Matyi apró termete ellenére hatalmas terveket dédelget. Cirkuszi artista szeretne lenni. Életét beárnyékolja egy tragédia, szüleit a vihar elragadja az Eiffel-torony tetejéről. A cirkuszi társulat, ahol a szülei is felléptek, felelősségteljesen neveli a fiút. Nem mindennapi tervét Mágus Márkus bűvész támogatja és kettejük fellépése olyan sikeres, hogy Matyi egy csapásra világhírű lesz. Egy bűnbanda is szemet vet az ifjú sztárra és elrabolják. Az Emberkét megtalálni nem könnyű feladat. Kästner regénye mindig időszerű. Mesél barátságról, bátorságról és kalandokból sincs benne hiány.

 

Barátság, bátorság, kalandok

A gyerekkorból sugárzó sorok
A gyerekkorból sugárzó sorok

A másik írót P.L Traversnek hívják ő a Mary Poppins könyvek szerzője és Erich Kästnerrel azonos évben, 1899-ben született. Mindketten olyan történeteket adtak a világnak, amelyek 100 év elteltével is értékállóak.
A londoni Banks család gyerekeinek nevelőnője a keleti széllel érkezik és hamar otthonosan mozog a családban. Jane és Michael azonnal a szívébe zárja a fura dadust, az ikrek mellett pedig egy percre se lankadhat a figyelme. Mary Poppins sosem ismeri el varázslatos képességeit, ha szóba kerülnek képtelenebbnél képtelenebb kalandjaik, mindig sértődést színlel. A szigorú ám, szerethető nevelőnővel még hét könyvben találkozhatunk, többek között Mary Poppins, a konyhatündér című kötetben is, amelynek a végén megtaláljuk a benne szereplő ételek receptjeit.

Tündérország

Mary Poppins történeteit megfilmesítették, sikere egyrészt annak köszönhető, hogy magvas életbölcsességeket tartalmaz, amik a ma emberének is utat mutatnak. Személyes kedvencem a Csudálatos Maryből az, amikor elmeséli, hogy tündérországban járt, de mivel az ő kedvenceikkel nem találkozott, a gyerekek csalódottan hallgatják. Ekkor mondja azt, hogy „mindenkinek megvan a maga tündérországa”.
A mesék tanítanak és varázslatos világokba visznek. A nehéz időkben jusson eszünkbe a fenti mondat és keressük meg a saját tündérországunkat.

Berill Shero

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: