Beatrix Potter, Nyúl Péter megalkotója a Hét szerzője

Beatrix Potter

Nagyon szeretem az inspiráló történeteket, embereket és életutakat, amelyek megmutatják, hogy semmi sem állhat az akarat útjába. Ilyenek Beatrix Potter történetei is, akinek sikerült nőként, íróként és illusztrátorként anyagi függetlenséget kivívnia magának a tizenkilencedik században. Természettudósként és természetvédőként is ismertté vált, valamint az állatok és a természet sorsát is a szívén viselte. Ezen a héten a Hét szerzője: Beatrix Potter.

Gyermekkora

Beatrix Potter 1866. július 28-án született unitárius családba. Potter gyapottermelők örököseinek egyetlen lánya volt. Már gyermekkorában különös figyelmet fordított az állatok és növények szeretetére, sok időt töltött a skóciai és az angol tóvidéken, ez a táj ösztönözte fantáziadús akvarell rajzait is. Az írónőt több nevelőnő is tanította, akik közül Annie Moore-ral később is jó kapcsolatot ápolt. Beatrix és a testvére Walter sok apró állatot tartottak. Sündisznókat, denevéreket, nyulakat, egereket, lepkéket és rovarokat. Tanulmányozták, lerajzolták az állatokat és Beatrix gyakran beszélgetett is velük. Gyermekkorában gyakran nyaraltak testvérével Skóciában, Dalguise-ben, majd később Lancashire-ben, ahol bebarangolhatták az egész vidéket és megfigyelhette a természet csodáit, amik nagyon inspirálóan hatottak rá.

beatrix-potter

Nyúl Péter

Skóciai nyaralásai alatt Annie Moore beteg kisfiának írt illusztrált leveleket, kedves történeteket, de mikor kifogyott a mondandóból kitalált a fiúnak egy kis mesét, ami négy nyusziról szólt, Tapsiról, Fülesről, Pamacsról és Péterről, amiket illusztrált is neki. Átdolgozta a négy nyúlról szóló történetét egy könyvvé és megpróbált kiadót találni hozzá, ám elutasításba ütközött. Ezért saját maga adta ki családjának és barátainak a kis kötetet, ami nagy sikert aratott. Ennek hírére a Frederick Warne & Co. nyomdaipari cég, végül mégis elfogadta a nyuszis könyvet. Egy a kiadó által elismert illusztrátor tanácsára Beatrix Potter kiszínezte a borítót, valamint a többi könyvben szereplő rajzot és 1902. október 2-án napvilágot látott a Nyúl Péter kalandjai első kiadása, ami rögtön hatalmas sikert aratott.

Beatrix Potter naplója

Tizennégy évesen kezdett el naplót írni, amit titkosírással kódolt. Minden körülötte történt eseményt lejegyzett, művészi alkotásokat véleményezett, megjegyzéseket fűzött a társadalmi viszonyokhoz, de személyes problémáiról nem írt semmit, viszont bőven található benne Beatrix vázlatos rajzaiból. A napló segít megérteni az akkori társadalmat és tükrözi a fiatal lány érett gondolkodását és a művészet iránti érdeklődését is. Később a Dél-kensingtoni Múzeum képzésén művészeti oklevelet szerzett. Beatrix nagyon érdeklődött a természettudomány különböző ágazatai iránt. Érdekelte a csillagászat, a rovartan, a növénytan, de lelkesen tanulmányozta a régészeti leleteket, és fosszíliákat is gyűjtött. Nagyon szerette a gombákat tanulmányozni és lefesteni. Szeretett volna egy tanulmányt készíteni róluk és kiadatni, de erről az álmáról aluliskolázottsága és női mivolta miatt le kellett mondania egy időre, de 1897-ben közre adták őket a Linné Társaság által.

Írói munkássága és a mese világa

Beatrixot hatalmas fantáziával áldott meg a sors. Nagy hatással voltak rá gyermekkora olvasmányai, például a Grimm testvérek és Andersen meséinek szereplői. Sokat merített gyermekkori élményeiből, a természetből és az állatok iránti szeretetéből is.  Az általa felépített mesevilágban nemcsak háziállatok jelentek meg, hanem tündérek és egyéb fantasztikus lények is. 1890-es években testvérével egyedi képeslapok készítésébe fogtak egy kis plusz pénz reményében és a lapokon többnyire az általa rajzolt egerek és nyulak kaptak helyet, amire felfigyeltek a nyomdák és még abban az évben fel is kérték, hogy több könyvhöz készítsen illusztrációkat. A rajzainak sikereire és Annie Moore bátorítására elhatározta, hogy kiadatja saját maga által illusztrált meséit.

Beatrix Potter a sikeres üzletasszony

A nagy sikernek köszönhetően Beatrix Potter évente három kis könyvet adott ki és folyamatosan készítette az illusztrációkat is. Egészen az első világháború végéig folytatta a könyvek írását, ami sokat segített az akkori gyerekeknek és önmagának is a borzalmak átvészelésére. Ám nemcsak rajzok készültek Nyúl Péterről, hanem sok más ajándéktárgy is. Beatrix Potter mondhatni megelőzte a korát, hiszen jó üzletasszony lévén szabadalmaztatta Nyúl Péter figurát és nem csak babákat, hanem kifestőket, társasjátékokat, posztereket, bébitakarókat készíttetett, de még teáskészletet is tervezett a népszerű sorozat alakjaiból. Felépített egy jól menő vállalkozást a mese figuráira, amiről a mostani üzletemberek is példát vehetnének és mindezt nőként a férfiak uralta világban.

Magánélete

A szerkesztőségi munka alatt beleszeretett a szerkesztőjébe Norman Warne-ba, aki 1905-ben eljegyezte a népszerű írónőt, amit Beatrix családja ellenzett a férfi egyszerű származása miatt, de a jegyesség nem tartott sokáig. Egy hónapra rá a vőlegény leukémiában elhunyt. Bánatában a Tóvidékre vonult vissza és megvásárolta a Hill Top Farmot, ahol gazdálkodásba kezdett, később juhokat is tenyésztett. A férfitól kapott jegygyűrűt élete végéig magán viselte. Ott vidéken ismerkedett meg William Heelis-szel az új ügyvédjével, aki 1912-ben megkérte Beatrix kezét, és egy éven belül összeházasodtak. Ezután az írónő élete a családi boldogságról és a farmgazdálkodásról szólt, amit jól tükröznek az ekkor született történetei is, mint például Tomi Cica kalandjai és Kacsa Jolán kalandjai. Harminc évig éltek férjével boldog házasságban, mikor Beatrix 1943-ban tüdőgyulladásban és szívelégtelenségben elhunyt, férje pedig tizennyolc hónap múlva követte őt. Beatrix Near Sawrey-i otthona ma is látogatható, mivel a Nemzeti Örökségvédelmi Szervezet múzeummá alakította át a Hill Top Farmot.

Beatrix Potter Életműve

Munkássága nagy hatással bírt a gyermekirodalomra, könyvei bejárták az egész világot és most is nagy sikernek örvendenek meséi. Magyarországon 2020-ban jelent meg először az írónő összes története egy kötetben. A vaskos kötetben olvasható Beatrix Potter huszonhárom meséje és verse, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. Életéről film is készült Miss Potter címen, Reneé Zellweger és Ewan McGregor főszereplésével.

 

Szerző: Lévay Szabina

Lévay Szabina írói oldal

https://szabinalevay.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: