Az egész egy levéllel kezdődött, avagy Bridgerton 5. rész

Az egész egy levéllel kezdődött

Az egész egy levéllel kezdődött. Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen címet adhatnék Julia Quinn Sir Phillipnek szeretettel című kötetéről szóló cikkemnek. Ez már az ötödik  Bridgerton-könyv, amit olvasok, melyben a szerző Eloise történetét meséli el és miután befejeztem, csak egyetlen szó ismétlődött a fejemben. Imádom! Lévay Szabina könyvajánlója következik a Sir Phillipnek szeretettel című soron következő Bridgerton kötetről.

Az egész egy levéllel kezdődött
Az egész egy levéllel kezdődött

Eloise Bridgerton alakja a Netflix sorozatában komoly mellékszálat kapott. A második lány, akit nem vonzanak a bálok, nem vonz a házasság, inkább tanulna és önálló életet élne. Szókimondó természetű és imádja Lady Whistledown társasági lapját, olyannyira, hogy nyomozni kezd a kiléte iránt, majd inkább feladja vágyát, hogy találkozzon a firkásszal, csak ne leplezzék le a királynő emberei. Eloise bemutatkozása tökéletes volt az első részben, amint dühösen kiabál Daphnenak, hogy igyekezzen a készülődéssel, mindent elmondott a fiatal Bridgerton lányról.

Ezt a sorozat tökéletesen visszaadta. Eloise Bridgerton ugyanolyan kotnyeles és nagyszájú, mind a sorozatban, mind a könyvben. Mindenről  van véleménye és ki is fejti, mert ha nem tenné, nem ő lenne Eloise Bridgerton. Nagyon szereti a bálokat, de nem találja a neki való férfit és mivel nem éri be kevéssel, így több házassági ajánlatot is visszautasít. Szeretné irányítani az életét és nagyon talpraesett, de persze az ilyen emberek is követnek el hibákat. Nem szereti a csendet és folyton beszél, testvéreivel sokat vitázik, verseng. Imádom ezt a lányt! Ő a kedvenc szereplőm az egész könyvsorozatban és erre csak akkor ébredtem rá, miközben ezt a részt  olvastam. A karaktere teljesen feloldja a szigorú társadalmi szabályokat és mégis hajlandó azoknak alávetni magát, természetesen a maga módján.

Az egész egy levéllel kezdődött

Eloise nagyon szeret leveleket írni, távoli ismerősöknek, rokonoknak küldözget üzeneteket, akik már lehet nem is tudják, hogy a Bridgerton családhoz tartoznak valamilyen távoli szálon és várja, ki mit szól hozzá. Egy ilyen levélváltás kapcsán ismerkedik meg az özvegy Sir Philippel és innen indul  Eloise kalandja.

Vénkisasszonyként azzal szembesül, hogy egyedül van és Penelope Featherington, aki a legjobb barátnője és akivel a vénkisasszony éveit tervezte eltölteni, férjhez megy a fivéréhez, Colin Bridgertonhoz. Ez kétségek közé taszítja és egy kétségbeesett ember nem gondolkodik józanul. Amikor egy év levelezés után Sir Philip említést tesz a házasságról, szó nélkül elszökik és meglátogatja a férfit, aki nem pont olyan, mint ahogy azt ő elképzelte és van két rosszcsont gyermeke ráadásnak. Ez a jelenet egy vígjáték kezdő helyzete is lehetne, de tudjuk, hogy romantikus regényről beszélünk, nem komédiáról. Mindenki gondolhatja, hogy milyen helyzeteket teremthet egy ilyen hirtelen látogatás. Nagyokat kacagtam, miközben a könyvet olvastam és minden elismerésem Julia Quinnnek, hogy ezt így megírta. Már az, ahogy a kotnyeles, nagyszájú nőt és a magának való földesurat összehozta csodálatra méltó. Két ellentétesebb személyiséget nem is találhatott volna ki!

Egy zárkózott, de szimpatikus földesúr

Természetesen kicsit beszéljünk Sir Philipről is. A férfi nagyon szimpatikus, becsületes és korrekt ember. Első felesége depresszióban szenvedett, amivel szegény férfi nem tudott mit kezdeni. A nő nem tiltotta ki az ágyából, de nem is akarta, hogy közeledjen. Mondjuk inkább úgy, szinte semmilyen érzelmet nem mutatott a búskomorságon kívül. Én, aki egy életvidám, pozitívan gondolkodó ember vagyok elképzelni sem tudom, hogyan süllyedhet ennyire mély depresszióba valaki. A nő szinte félholtként viselkedett, de ennek ellenére Phillip hűséges maradt hozzá, ami többet mond a férfi jelleméről minden szónál. A nő öngyilkossági kísérlete után megbetegedett és tüdőgyulladásban elhunyt, ami valahol megváltásként érte a férfit, de a két hét éves gyerekével nem tudot mit kezdeni. Ebbe az élethelyzetbe robban be Eloise levele, majd egy év múlva, maga Eloise Bidgerton.

Érzelmi vívódások

A könyvben továbbra is jelen vannak az érzelmi vívódások. Phillipnek hatalmas változást jelent a nő hirtelen érkezése és az általa keltett vágyak és érzelmek. Ahogy fény derül  a férfi által hordozott sebekre, Eloise egyre jobban kezdi megismerni a férfit lelkét, akivel egy éven keresztül levelezett. A gyermekek már más helyzetet teremtenek. Nem igazán örülnek a pótanya jelöltnek és mindent megtesznek, hogy elkergessék, de Eloisenak nyolc testvér után van tapasztalata az ilyesfajta helyzetek kezelésében és nemsokára megszereti a gyermekeket is. Szinte már kezd összeállni a csodás jövő az olvasó fejében, ami oltárral és harangzúgással végződik, vagy épp kezdődik, ám ekkor rádöbben, hogy még csak a könyv felénél tart.

A Bridgerton fivérek felbukkanása

Ha Eloise Bridgerton érkezése robbanásszerű volt Phillip életében, akkor a négy Bridgerton fivér megjelenése egy atombombával ért fel. Anthony, Benedict, Colin és Gregory hatalmas felháborodással érkezik a férfi házába, hogy testvérük tisztességét védelmezzék és nem éppen szívélyes köszöntésben részesítik szerencsétlen Phillipet, amit az is tetéz, hogy Eloisenak sikerül szerezni egy monoklit a szeme alá, természetesen nem a férfinek köszönhetően. Colin pedig hozza a formáját, mert letelepszik a megterített asztalhoz falatozni, teletömi a száját és morogja, hogy „Hiányzik. A. Feleségem!” Most, könyörögve fordulok a Netflix producereihez! Ezt a jelenetet ki ne hagyják a sorozatból! Amikor olvastam Eloise felismerését, hogy kik érkezhettek, nagyon izgatott lettem. A könnyem is kicsordult a nevetéstől és vagy hatszor olvastam újra ezt a részt, annyira nem tudtam vele betelni. Ha ezt kihagyják, sosem bocsátom meg!

Természetesen innen egyenes út vezet a házassághoz. Ki gondolta volna, igaz? Viszont előtte még egy két dolgot elrendeznek a testvérek, Eloise bizonytalankodik kicsit és ismét tanúi lehetünk egy Bridgerton családi képnek, – amit személy szerint nagyon kedvelek – melyben a négy fivér, az újdonsült vőlegénnyel célba lőnek és berobban Eloise a versenybe testvérei nem éppen nagy lelkesedésére. Mint kiderül, Eloise Bridgerton célbalövő bajnok, amit nem igazán méltányolnak fivérei, főleg Anthony, hiszen ő lesz a verseny vesztese.

Sir Phillipnek szeretettel

A Sir Phillipnek szeretettel című kötet felülmúlta minden várakozásomat. Nagyon tetszettek benne a párbeszédek, a bonyodalmak és a végkifejlet. Tökéletes olvasmány egy csendes estére. Biztos vagyok benne, hogy még néhányszor újra fogom olvasni a könyvsorozat eme gyöngyszemét. Kíváncsi vagyok, hogy a hatodik kötet a Rosszkor, mit tartogat a számomra? Francesca története következik, ami remélem még ennél is jobb lesz!

 

Lévay Szabina

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: