Melyek azok a könyvek, amiket biztosan olvass el

könyv

Ha lenne egy időgépem, visszamennék az időben és elmondanám magamnak, hogy sokkal többet kell olvasnom a jövőben. Ha lenne egy időgépem, akkor megpróbálnám magamnak elmagyarázni, hogy ne foglalkozzak azzal a sok haszontalan dologgal, amivel tizenévesen foglalkoztam. Persze nincs időgépem. De szívesen elmondanám magamnak, hogy melyek azok a könyvek, amiket biztosan el kell olvassak. 

A kezdetek

Nehéz elmagyarázni egy tininek, hogy miért olyan fontos az olvasás. Hiszen sokkal egyszerűbb ma már videókat nézni, és ez igaz a felnőttekre is. A napokban beszélgettem valakivel, aki akadozva próbált meg valami elmesélni, de nem tudta magát kifejezni rendesen. Kevés nehezebb helyzet van annál, mint amikor kijavítanál valakit, vagy épp 15 perc várakozás után már türelmetlenül mondanád helyette, hogy mit akar valójában. Aztán arra gondoltam, hogy én tizenévesen mennyire nem hittem ebben, hogy az olvasás milyen tájékozottságot, szókincset ad. Folyton csak a zene és a balett volt a fókuszomban. Meg sem tudnám számolni, hogy hány alkalommal hallottam az otthon, hogy olvass,

olvass

Olvass

Azok fránya klasszikusok és kötelezők. Elérkeztünk talán a legnehezebb fejezethez ebben a cikkben. Mert nincs könnyű dolga annak, aki megpróbálja felhívni az olvasó közönsége figyelmét, ha egy 400 oldalas könyvről van szó. És, ha ez a könyv klasszikus, akkor pláne. Arról nem is beszélve, hogy ha kötelező olvasmányról van szó. De lássuk, egy picit másképp.

Minden manír nélkül

Ha össze kéne foglalnom, hogy milyen a jó könyv. Talán épp úgy, ahogy egy Gárdos könyv kapcsán írtam. Hogy is mondjam finoman, lágyan, de azért dühös vagyok, mert a történet, ahogy az elején említettem, olyan tapasztalásból kiinduló ötlet alapján íródott, melyet a szerző saját maga is megélt.  A szerző pedig minden manír nélkül mutat be az emberi mohóságból fakadó, olyan mocskos tetteket, melyre nincs is magyarázat.  Nem fárasztja magát túlzottan protokolláris dolgokkal, emberi, mégis olyan fokozott érdeklődést generál, hogy ez lett az a könyv, mely könyv magával ragadott, mondjuk úgy, hogy sétálok az utcán és olvasom közben, minden percet megragadva, nehogy lemaradjak a következő oldalról.

Szórakozás, vagy kötelező

Az egész ott kezdődik, amit már mindenki tud, hogy ha kötelező valami, akkor azt azért sem csinálod meg. De persze ez nem kívánság műsor. Anita kolléganőm hosszasan tudna mesélni arról, hogy milyen nehéz rávenni egy tizenévest, hogy a kötelezők fontosok. Érdekesek. De itt abba is hagyom. Legyen ez a belépő, amin túl kell esni. És olykor persze szórakoztató is lehet és izgalmas. Persze vannak kivételek, melyek akárhogy is egész életünkre elkísérnek. Ilyen például Shakespeare Rómeó és Júliája, vagy Szabó Lőrinc versei.

Mire jó az olvasás?

Minél több szót ismersz, annál jobban tudod magad kifejezni. Az egész a meséktől indul. Azok a gyerekek, akiknek olvastak szüleik, sokkal nagyobb szókincsük van, ehhez nem kell magyarázat, elég, ha valaki megszólal, azonnal kiütközik.  De elég csak belegondolnunk abba, hogy  nap, mint nap emberekkel beszélünk, azonban ha nem vagyunk jártasak valamiben,  még akkor is körül tudjuk írni a megfelelő dolgot, amit próbálunk elmondani. Arról nem is beszélve, hogy az olvasás élményével megtanulsz mások bőrébe bújni.

Képzeletben ott járok

Ha el tudnám mondani, hogy hány remek történetet olvastam eddig. És mennyi mennyi helyszínen jártam, amit nagyon szerettem. Miközben itt ülök a kanapémon. Ez olyasfajta szabadság, melyet az olvasásá élménye nyújthat. És most felszisszen a sok filmkedvelő, és igazuk van. De egy film, valaminek a leképezése, melyet már valaki elképzelt. Ezzel szemben az olvasás, az a te élményed. Ahogy elképzelsz egy szerplőt, a helyszínt, ahogy bejárod. Vagy éppen haragszol egy karakterre.

Olvass és változz

Meg sem lehet számolni, hogy mennyi menni önfejlesztő, és pszichológiai könyv van, ami egészen megdöbbentő változást, hozhat az életedbe. De ha maradunk a szépirodalomnál, vagy a kortárs szerzőknél, akkor is megtalálja az ember a maga számítását. Olvass Orvos Tóth Noémi műveit, vagy akár Tisza Kata könyveit. Azt mondják, minden könyv mentális kijárat, én nem szeretem ezeket a túlgondolt mondatokat, de ebben az esetben igaza van.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: