Gasztrokönyvek karácsonyra

Gasztrokönyvek karácsonyra

Amikor arra gondolok, h√°nyf√©lek√©ppen lehet elk√©sz√≠teni egy √ľnnepi vagy ak√°r egy h√©tk√∂znapi √©telt, akkor mindig eszembe jut Gomb√≥c Art√ļr. F√°radhatatlanul sorolta, hogy ŇĎ bizony rajong a tejcsokol√°d√©√©rt, a mogyor√≥s csokol√°d√©√©rt, a kerek csokol√°d√©√©rt, a t√∂lt√∂tt csokol√°d√©√©rt‚Ķ..folytathatn√°m a sort, mint Gomb√≥c Art√ļr Pom-pomnak. Ez jutott eszembe, mik√∂zben a k√∂nyvesboltok gasztrok√∂nyv k√≠n√°lat√°t n√©zegetem: lehet fŇĎzni ugyanis magyarosan, veg√°nul, gyorsan, finomat, √∂r√∂mmel, erŇĎs√≠tve az immunrendszert‚Ķ Kiv√°lasztottam most √∂t√∂t, j√∂jjenek most a gasztrok√∂nyvek kar√°csonyra.

#1. GasztroHobbi-EgyszerŇĪen! Gyorsan! Finomat

Gasztrokönyvek karácsonyra
Gasztrokönyvek karácsonyra

Mint a mes√©ben. Egy l√°ny √©s egy fi√ļ, EnikŇĎ √©s GergŇĎ √©l, dolgozik, tervezget, √°lmodozik, ahogy mindenki m√°s. Egyszer csak EnikŇĎ √©szreveszi, hogy napr√≥l napra jobban szeret fŇĎzni. Ahogy ez manaps√°g szinte k√∂telezŇĎ, fŇĎzŇĎs blogot ind√≠t, amelyen GergŇĎ √©telfot√≥ival egy√ľtt megosztja a receptjeit. Kapnak √©rte a kommentekben hideget-meleget, de folytatj√°k. Nem “csak az√©rt is”, hanem √∂r√∂mbŇĎl. GergŇĎ kital√°lja, hogy a receptek mell√© vide√≥kat k√©sz√≠t. Cseppet sem hagyom√°nyosakat: a vide√≥kon nem EnikŇĎ kever, kavar √©s magyar√°z, csak az √©telk√©sz√≠t√©s folyamata jelenik meg, eg√©szen egy√©ni m√≥don. √Čs ez a siker kulcsa. K√∂vetŇĎt√°boruk alig p√°r √©v alatt t√∂bb sz√°zezresre nŇĎ. Receptjeik majdnem ugyanolyan gyorsan elk√©sz√≠thetŇĎk, mint a r√≥luk forgatott vide√≥k. √Čs nagyon finomak!
EnikŇĎ √©s GergŇĎ k√∂z√∂s hobbija, a GastroHobbi hivat√°ss√° v√°lt, √©s most v√©gre k√∂nyvben is megjelennek legsiker√ľltebb receptjeik, m√©ghozz√° a vide√≥kkal egy√ľtt!

#2. Borb√°s Marcsi: Magyarorsz√°g finom-hat√°ron t√ļl √©s azon is t√ļl-Erd√©ly

Gasztrokönyvek karácsonyra
Gasztrokönyvek karácsonyra

Erd√©lybe indulva mindig √∂r√∂mmel kelek √ļtra, majd f√°j√≥ sz√≠vvel j√∂v√∂k vissza, mert az ottl√©t sosem el√©g. √Ėr√∂kk√© akad m√©g egy v√°ros, amit be akarok j√°rni, m√©g egy falu, ahol megaludn√©k, √©s term√©szetesen m√©g egy √©tel, amit k√≥stolni v√°gyok. IdŇĎvel gyŇĪjt√∂getni kezdtem, s hazahoztam magammal azt, amit tudtam: sok szeretetet √©s n√©h√°ny tucat j√≥ fog√°st.
Borb√°s Marcsi √©rzelmekkel √°tszŇĎtt k√∂nyvsorozat√°ban azokra a t√°jakra kalauzolja az olvas√≥t, melyekhez szoros sz√°lakkal k√∂tŇĎdik. √ćzes √©telek, lenyŇĪg√∂zŇĎ k√©pi vil√°g, szem√©lyes vallom√°sok a magyar gasztron√≥mia nagy utaz√≥j√°t√≥l. A sorozat harmadik k√∂tete ez√ļttal a hat√°ron t√ļlra kalauzol.

#3. Hugh Fearnley-Whittingstall: Jobbat enni, jobban élni

Gasztrokönyvek karácsonyra
Gasztrokönyvek karácsonyra

A Jobbat enni, jobban √©lni lapjain Hugh Fearnley-Whittingstall mindent megad, hogy megreform√°lhassuk √©tkez√©seinket, √©s ez√°ltal √©let√ľnket. A 7 √ļt mellett pedig 100 legeg√©szs√©gesebb receptj√©t is megosztja vel√ľnk, hogy a “jobbat enni, jobban √©lni” ne csak √ľres sz√≥lam maradjon. K√∂nyve minden egyes tan√°csa megval√≥s√≠that√≥, legyen sz√≥ a j√≥ √©s rossz sz√©nhidr√°tok felismer√©s√©rŇĎl, a zs√≠rral kapcsolatos f√©lelmeink elhagy√°s√°r√≥l, zsigereink j√≥l tart√°s√°r√≥l, √©s hogy tudatosan d√∂nts√ľnk arr√≥l, mikor esz√ľnk… √©s mikor tartunk sz√ľnetet.

#4. Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Gasztrokönyvek karácsonyra
Gasztrokönyvek karácsonyra

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából Рaz emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.

Mrs. Patmore √©telei a korszak eredeti receptjeinek alapj√°n k√©sz√ľltek, ezeket l√°thattuk a sorozatban, a huszadik sz√°zad elej√©nek tipikus fog√°sai k√∂z√© tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyh√°j√°b√≥l.

A gy√∂ny√∂rŇĪen t√°lalt √©telek mell√© r√°ad√°sul Annie Gray √©telt√∂rt√©n√©sz ellen√°llhatatlanul izgalmas betekint√©st ad annak meg√©rt√©s√©hez, hogy mi√©rt √©ppen ezek a fog√°sok voltak a legn√©pszerŇĪbbek 1912 √©s 1926 k√∂z√∂tt.

A k√∂nyv lapjain t√∂bb mint sz√°z sz√≠nes fot√≥ szerepel, egy r√©sz√ľk a forgat√°son, az eredeti d√≠szletek k√∂z√∂tt k√©sz√ľlt, ugyanazokkal a poharakkal √©s porcel√°nokkal, amelyek√©rt m√°r a sorozatban is rajongtunk.

A szereplŇĎket sem kell n√©lk√ľl√∂zn√ľnk, id√©zeteket olvashatunk tŇĎl√ľk, √©s olyan bennfentes h√°tt√©r-inform√°ci√≥kat is kapunk, mint p√©ld√°ul azoknak a jeleneteknek a le√≠r√°s√°t, amelyekben az √©telek kiemelten fontos szerephez jutnak.

A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.

Az √ľnnepi men√ľben kavi√°ros pir√≠t√≥s, csirk√©s vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztr√°ng port√≥i m√°rt√°sban, a szolg√°l√≥k asztal√°n t√©szt√°ba s√ľt√∂tt kolb√°sz, marhap√∂rk√∂lt nokedlivel, tort√°k vagy m√©zeskal√°cs.

Ezent√ļl semmi nem akad√°lyozhat meg abban, hogy hamis√≠thatatlan Downton Abbey-est√©lyt rendezhess√ľnk!

#5. Mimi Thorisson: Itália ízei

Gasztrokönyvek karácsonyra
Gasztrokönyvek karácsonyra

“A fŇĎz√©s m√°r mag√°ban is var√°zslat, az olasz √©telek elk√©sz√≠t√©se pedig egyenesen alk√≠mia” – vallja a szerzŇĎ, Mimi Thorisson. Piemontt√≥l Umbri√°ig, Lombardi√°t√≥l Abruzz√≥ig bej√°rja az olasz r√©gi√≥kat, √©s 100 olyan egyszerŇĪen elk√©sz√≠thetŇĎ receptet mutat be, amelyek mindegyike hagyom√°nyos, idŇĎtlen √©s sikkes, azaz t√∂k√©letesen olasz.
A fot√≥kon is l√°that√≥ √©telek mes√©sek – sz√≥ szerint is, hiszen Olaszorsz√°gban minden √©telnek t√∂rt√©nete van, amelyeknek mi is r√©szesei lehet√ľnk a le√≠r√°soknak √©s a lenyŇĪg√∂zŇĎen sz√©p k√©peknek k√∂sz√∂nhetŇĎen.”Mimi Thorisson megrend√≠tŇĎen sz√©pen √©s szeretetteljesen mes√©l Olaszorsz√°gr√≥l √©s olyan √©telek receptjeit √≠rja le, amelyektŇĎl mindig nosztalgikus hangulatba ker√ľl√∂k. E k√∂nyvet lapozgatva az olaszok √©letszeretete √©s √©telek ir√°nti rajong√°sa mindenkit mag√°val ragad.”
Gianni Annoni

Kép forrása: Pixabay, Líra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: