Három könyv tavaszra

Három könyv tavaszra

Mondan√°m, hogy itt az √°prilis, √©n pedig egy hossz√ļ, s√∂t√©t folyos√≥n bandukolok, a krist√°lytiszt√°n kirajzol√≥dni l√°tsz√≥ tavaszi f√©nyek fel√©.

Mi, k√∂nyvmolyok szerencs√©s helyzetben vagyunk, hiszen ha olykor rossz a kedv√ľnk, csak levessz√ľk kedvenc k√∂nyv√ľnket a polcr√≥l, √©s m√°ris ott vagyunk a t√∂rt√©neteken kereszt√ľl, ahol √©ppen akarunk lenni. √Čs mi van a szerzŇĎkkel? V√°lasztunk k√∂nyvet szerzŇĎ alapj√°n? Persze. √Čs szerelembe es√ľnk? Persze. J√∂jj√∂n most h√°rom olyan k√∂nyv tavaszra.

Könyvek tavaszra

A vil√°gj√°rv√°ny idej√©n √≥hatatlanul elŇĎker√ľlnek a t√©m√°val kapcsolatos anal√≥gi√°k. A pand√©mia a sz√©pirodalomban t√∂bb alkalommal megjelenik, Albert Camus is √≠rt a pestisrŇĎl egy reg√©nyt, √©s h√°t a sokak √°ltal emlegetett Boccaccio Dekameronj√°t is ide kell, hogy tegy√ľk.

 

LJUDMILA ULIKAJA: CSAK EGY PESTIS

Három könyv tavaszra
Három könyv tavaszra

Uliczkaja pestise egy picit m√°s, nem lett belŇĎle reg√©ny. B√°r az √≠r√≥nŇĎ m√°r sok √≠zben megmutatta tehets√©g√©t. A sokszor emlegetett Im√°g√≥ban, ahogy a t√∂rt√©nelmi esem√©nyek √©s a biol√≥giai jelens√©g p√°rhuzam√°val megmutatja, hogy ugyanaz az esem√©ny vagy √©letsors hogyan v√°lik egyszerre emelkedetten tragikuss√° √©s boh√≥zatba illŇĎen komikuss√°.

Azt mondj√°k, hogy Uliczkajat nem vett√©k fel fogat√≥k√∂nyv√≠r√≥nak, mert nem tudtak mit tan√≠tani neki, hiszen m√°r minden tudott. Ez a k√∂nyv egy forgat√≥k√∂nyvnek indult. De a f√ľlsz√∂vegben mindazon√°ltal ott egy megjegyz√©s, miszerint a mŇĪ ak√°r kisreg√©nyk√©nt is olvashat√≥. A szerzŇĎ a tŇĎle megszokott t√∂k√©letess√©ggel vezeti fel a t√∂rt√©netet. Bennem m√°r csak egy k√©rd√©s maradt. Vajon milyen film lehetett volna, vagy ak√°r lehetne belŇĎle?

 

HERCZEG SZONJA: K√ČPZELETBELI H√ĀZ

 

Három könyv tavaszra
Három könyv tavaszra

Nem sok olyan dologra eml√©kszem azok k√∂z√ľl, amit ap√°m mondott nekem, de egyre m√©gis, hogy a legfontosabb dolog, hogy az embernek j√≥, ha van humora. Ennek persze vannak √°rnyalatai. Szonj√°nak van. Amit olykor ki is mond, √©s ebben az esetben √°rnyaltan le is √≠r. Ebben¬† a k√∂nyvben is a tŇĎle megszokott √©lesl√°t√°ssal, ir√≥ni√°val √©s √©rz√©kenys√©ggel j√°rja k√∂r√ľl az emberi kapcsolatokat √©s az √∂nsorsront√≥ l√©lek szorong√°sait.

 

 

 

 

 

 

BART√ďK IMRE: JERIK√ď √ČP√úL

 

Három könyv tavaszra
Három könyv tavaszra

Azt √≠rja Szalay Zolt√°n a Dunszt.hu oldal√°n a k√∂nyvrŇĎl, hogy s√ļlyos, s√∂t√©t √©s radik√°lis k√∂nyvet √≠rt Bart√≥k Imre. A Jerik√≥ √©p√ľl eml√©kirat-k√≠s√©rletk√©nt, apa- √©s csal√°dk√∂nyvk√©nt alapvetŇĎen elt√©r nagyj√°b√≥l mindentŇĎl, amivel az elm√ļlt √©vek magyar irodalm√°ban tal√°lkozhattunk.

Apak√∂nyvk√©nt is megpr√≥b√°ltuk le√≠rni a Jerik√≥ √©p√ľlt, m√©gpedig m√°sf√©le apak√∂nyvk√©nt, mik√∂zben n√©mi p√°rhuzam Esterh√°zy P√©ter kettŇĎs apak√∂nyv√©vel, a Harmonia Caelestis ‚Äď Jav√≠tott kiad√°s p√°rossal felmer√ľlhet egyes apa√°br√°zol√°sok kapcs√°n, √°m ez ink√°bb technikai vonalon √©rv√©nyes, sokkal fontosabb a Kafka-utal√°srendszer, √©s az apa mint elnyom√≥ mot√≠vum√°nak minden√ľtt-jelenl√©vŇĎs√©ge.

Bart√≥k Imre Jerik√≥ √©p√ľl c√≠mŇĪ munk√°ja volt k√©ts√©gtelen√ľl a 2018-as √©v legnagyobb amb√≠ci√≥j√ļ irodalmi k√≠s√©rlete, ugyanis Bart√≥k nem kevesebbre v√°llalkozott, mint egy olyan nyitott reg√©nyszerkezet l√©trehoz√°s√°ra, melybe minden belef√©r, a lehetŇĎ legk√ľl√∂nb√∂zŇĎbb mŇĪfaj√ļ sz√∂vegektŇĎl a lehetŇĎ legsz√©lesebb tematik√°kig.¬† (Litera.hu)

 

Kép forrása: Pixabay, Líra

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: