Helló április!

Helló április!

Hell√≥ √°prilis, hell√≥ naps√ľt√©s! V√©gre t√°gas lehetne a t√©r, √°m mi √∂nk√©nt v√°llalt fogs√°gban, karossz√©kekben √ľld√∂g√©lve, gondolatban t√°g√≠tjuk a t√©r-idŇĎ hat√°rainkat. Addig, am√≠g √ļtra kelhet√ľnk a val√≥ √©let√ľnkben, utazzunk a k√©pzelet√ľnk √°ltal teremtett vil√°gban, utazzunk a m√ļltba, utazzunk a j√∂vŇĎbe, √ďbud√°ra vagy √©pp egy fikci√≥ √°ltal teremtett vil√°gba. Itt az √°prilisi k√∂nyvaj√°nl√≥, itt vannak az √°prilisi k√∂nyv√ļjdons√°gok:

 

#1. Schäffer Erzsébet: Káprázat az élet!

Helló április!
Helló április!

“A l√©ghaj√≥ ott volt kik√∂tve nyolc emelet magass√°gban az erk√©lyen. Amikor betorn√°ztam magam a kosar√°ba, Gross √ļr m√©g √°rny√©kba h√ļzta a papag√°jok kalitk√°j√°t, azt√°n besz√°llt, √©s eloldotta a k√∂telet. Pillanatok alatt a tetŇĎk f√∂l√∂tt voltunk. Valami k√≥sza sz√©lre tapadva, l√°gyan, m√©lt√≥s√°gteljesen √ļszott haj√≥nk a ny√°ri √©gbolt perem√©n, Budapest f√∂l√∂tt. Gross √ļr fogta a k√∂teleket, hunyor√≠tott, √©s lefel√© mutatott.
– Hunyja csak be a szem√©t! Most j√∂n a var√°zslat… Hopp√°! L√°tja azt az alakot? Ott, ott, a Lendvay utc√°ban! Tizenh√©t √©ves, √©s mindig √©hes. Egy nyug√°gyat cipel. L√°tja? Abban aludtam, abban a nyug√°gyban. Vittem egyik lak√°sb√≥l a m√°sikba. Ahov√° befogadtak…”

Kincsemberek k√∂z√∂tt √©l√ľnk. Ha elvesz√≠ted a kedved, ha reggel nem akarsz felkelni, gondolj r√°juk. Sokszor mes√©nek is beillik a t√∂rt√©net√ľk. Pedig nem mese egyik√ľk√© sem. Saint-Exup√©ry √≠rja valahol: “Mily kev√©s zajt csapnak az igazi csod√°k!” Tal√°lj r√° a csod√°kra! A k√∂nyvben √©s √∂nmagadban is.” Sch√§ffer Erzs√©bet¬†

#2. Kapa Mátyás: Budai krónika

Helló április!
Helló április!

A tat√°rj√°r√°s ut√°n √ļj vil√°g √©p√ľl a Duna foly√°sir√°ny szerinti jobb partj√°n. A k√©t jelentŇĎs v√°r √©s v√°ros: Buda √©s √ďbuda k√∂z√∂tti kisebb telep√ľl√©seken √©li kalandos h√©tk√∂znapjait h√°rom csal√°d. Ezen fam√≠li√°k gener√°ci√≥inak – sokszor egym√°ssal √∂sszefon√≥d√≥ – sors√°n kereszt√ľl ismerhetj√ľk meg sz√°znegyven esztendŇĎ izgalmas esem√©nyeit.¬†
√ćme egy kis √≠zel√≠tŇĎ, mi √©s ki v√°r az olvas√≥ra ebben a k√∂tetben. Egy magyar alap√≠t√°s√ļ lovagrend rendh√°za √©s az azt felvir√°goztat√≥ perjel. Egy kir√°lyi vadaskert √©s annak int√©zŇĎje. Egy csapatnyi lovag, akik titkos k√ľldet√©seket teljes√≠tenek. Egy v√°rosi b√≠r√≥, aki ki√°tkozza a p√°p√°t. Egy magyar alap√≠t√°s√ļ szerzetesrend k√∂zponti kolostora √©s egy szent erekly√©i. Egy h√°bor√ļ √©s egy it√°liai b√©rgyilkos. Egy botcsin√°lta tud√≥s √©s annak k√ľl√∂n√∂s tal√°lm√°nya. BŇĪn √©s er√©ny, v√©rf√ľrdŇĎ √©s bossz√ļ, visz√°ly √©s szerelem.
A k√∂tet Kapa M√°ty√°s v√°rosreg√©nyeinek sor√°ba illeszkedik. Cegl√©d, KŇĎszeg √©s Balassagyarmat reg√©nye ut√°n a szerzŇĎ ez√ļttal Budapest mai m√°sodik √©s harmadik ker√ľlete egyes r√©szeinek hajdanvolt elŇĎdei, Budafelh√©v√≠z, Gercse, Ny√©k, BudaszentlŇĎrinc √©s √ďbuda√∂rs 1242-tŇĎl 1382-ig tart√≥ t√∂rt√©net√©t mutatja be.¬†

 

#3. Jacqueline Harpman: √Čn, aki f√©rfit nem ismertem

Helló április!
Helló április!

Negyven nŇĎ √©l egy r√°csokkal elz√°rt pinc√©ben, szenvtelen, n√©mas√°gba burkol√≥z√≥ ŇĎr√∂k fel√ľgyelete alatt. Ideker√ľl√©s√ľk elŇĎtt mindny√°jan √°tlagos asszonyk√©nt tev√©kenykedtek a csal√°djukban, kiv√©ve egy fiatal l√°nyt, akinek semmilyen eml√©ke nincs m√°sfajta vil√°gr√≥l, minden tud√°sa a t√∂bbiek elmes√©lt t√∂rt√©neteibŇĎl √°ll √∂ssze.

Egy napon megsz√≥lal a szir√©na, az ŇĎr√∂k elmenek√ľlnek, a r√°csok pedig egy v√©letlennek k√∂sz√∂nhetŇĎen kiny√≠lnak. Rejt√©lyes m√≥don kiszabadulva b√∂rt√∂n√ľkbŇĎl, √ļtra kelnek, hogy felfedezz√©k az ismeretlen f√∂ldet, m√°s embereket tal√°ljanak, √©s legfŇĎk√©pp magyar√°zatot arra, hol vannak, kik √©s mi√©rt hozt√°k ŇĎket ide.

Kafkai hangulat√ļ reg√©ny, ami egyszerre r√©m√°lomszerŇĪ √©s derŇĪs, szenvtelen √©s els√∂prŇĎ.¬†

 

#4. Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Helló április!
Helló április!

“Haj√≥s hirdet√©st adott fel Tapolc√°n, Lessner√©k h√°zass√°gk√∂zvet√≠tŇĎje r√°harapott, √©s amikor a f√©rjjel√∂lt Badacsonyban j√∂tt felfel√© a R√≥mai √ļtr√≥l a szŇĎlŇĎtŇĎk√©k sorai k√∂z√∂tt vezetŇĎ, br√°zd√°nak nevezett √∂sv√©nyen a nyaral√≥ fel√©, fentrŇĎl, a veranda korl√°tj√°n√°l j√∂vendŇĎbelije mellett Franciska √©s az √©desanyja figyelt√©k. Akkor m√°r k√©t √©vtized eltelt katonakora √≥ta. A benne mŇĪk√∂dŇĎ genetikai k√≥d fokozatosan √°talak√≠totta az √©rett f√©rfi kin√©zet√©t. Kiss√© k√∂pc√∂s, kopasz ember lett, arc√°n √∂r√∂k√∂s, enyhe mosollyal. Teljes m√©rt√©kben t√ľkr√∂zte azt, ami bel√ľl volt. Majdani feles√©ge messzirŇĎl mindezt nem ismerhette fel. Neveltet√©se nem az ilyen f√©rfit√≠pushoz szoktatta. Haj√≥s nem volt az a macs√≥ t√≠pus. Margit halkan azt mondta a j√∂vendŇĎbelije l√°tt√°n: >>nincs szerencs√©m!>Ki√©rt√©l, l√°nyom, a mogyor√≥sb√≥l.”

 

#5. Lackfi János: #jóéjtpuszi 2.

Helló április!
Helló április!

“Ez a Lackfi nem nyugszik. Nem hagy b√©k√©n az igazs√°gaival. Mindig √≠rnia kell valamit, ami rem√©nyt ad. Ami √©szhez t√©r√≠t. Ami kiz√∂kkent a nyugodt lemond√°sb√≥l √©s √∂nsajn√°latb√≥l. Csak miattam √≠r √©s nekem. Nem sz√°ll le r√≥lam. Szinte l√°tom, mikor felveri az √ör: J√°nos, ez a gyerek m√°r megint fel akarja adni. √ćrd meg neki ezt, hogy ne tehesse.”¬†– P√©ter

Isten nem automat√°kat akart teremteni, hanem t√©pelŇĎdŇĎ, t√©vedŇĎ, √ļjrakezdŇĎ l√©nyeket, akikkel √©rdemes egy√ľtt j√°tszani a legbonyolultabb strat√©giai j√°t√©kot. Gyuf√°sdobozba gy√∂m√∂sz√∂li kedv√ľnk√©rt a kozmoszt, elk√≠s√©r urol√≥gushoz √©s ad√≥hivatalba, kemoter√°pi√°ra √©s focimeccsre. Megmutathatjuk neki a kedvenc r√©t√ľnket, melyet ŇĎ teremtett, m√©gis √∂r√ľl a h√≠v√°sunknak, mint egy k√∂ly√∂k.

Lackfi J√°nos √ļjabb j√≥√©jtpuszijai ism√©t arra h√≠vnak, hogy ne √ļsszuk meg olcs√≥n, √©lj√ľnk teljes sz√≠vvel, moh√≥n Isten jelenl√©t√©ben.

 

Szerkesztette: Rinner Anita

 

 

Képek forrása: Líra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: