Helló május!

Helló május!

Hell√≥ m√°jus! Hell√≥ naps√ľt√©s √©s ny√≠l√≥ vir√°gok! √ögy hullatja r√°nk a kort√°rs irodalom az alkot√°sait, mint a vir√°gz√≥ f√°k m√°jusban a szirmokat. Sz√°molatlanul hevernek elŇĎtt√ľnk a szebbn√©l-szebb verses k√∂tetek, novellaf√ľz√©rek, reg√©nyek. √ćme, a m√°jusi k√∂nyv√ļjdons√°gok, a szok√°sos √∂t k√∂nyv helyett hetet hoztam. Ez most a bŇĎs√©g zavara!

 

#1. M√∂rk Leon√≥ra: Asszonyom, √ļrnŇĎm

Helló május!
Helló május!

Az 1600-as √©vek elej√©n Pr√°ga az aranycsin√°l√°s l√°z√°ban √©g. A v√°rban, ahol ugyan√ļgy a b√∂lcsek k√∂v√©t keresi a babon√°s cs√°sz√°r, mint a sok alkimista, var√°zsl√≥ √©s szerencsevad√°sz, t√∂ml√∂ce m√©ly√©n gyermeket sz√ľl egy boszork√°nys√°ggal v√°dolt fiatal nŇĎ. Mire a b√∂rt√∂nŇĎrei √©szbe kapn√°nak, ŇĎ maga meghal, az √ļjsz√ľl√∂ttnek pedig nyoma v√©sz.
Mindek√∂zben a vall√°sh√°bor√ļ fel√© sodr√≥d√≥ Eur√≥pa n√©peit az √öjvil√°gb√≥l √©rkezett j√°rv√°ny tizedeli. CsodatevŇĎnek hitt d√©ltengeri ellenszer√©vel, a guajakf√°val Augsburg d√ļsgazdag polg√°rai, a Fuggerek kereskednek. Az √©let f√°jak√©nt emlegetett szer nyom√°ban jut el a sv√°b v√°rosba a fiatal Johanna is, aki l√°ny l√©v√©n ugyan nem k√∂vetheti orvos √©desapj√°t annak hivat√°s√°ban, a gy√≥gyf√ľvekrŇĎl azonban mindenkin√©l t√∂bbet tud. Azt rem√©li, a titokzatos n√∂v√©ny seg√≠ts√©g√©vel megmentheti annak a fi√ļnak az √©let√©t, akit a vil√°gon a legjobban szeret. Az √©lete azonban v√°ratlan fordulatot vesz, amikor megismerkedik az it√°liai √©nekessel, Niccol√≥val. Az angyalarc√ļ fi√ļ egy √ļj mŇĪfaj, az opera csillaga, hercegi udvarokban dolgozik, a legnagyobb zeneszerzŇĎk √≠rnak darabokat neki, megnyerŇĎ k√ľlseje √©s mag√°val ragad√≥ hangja miatt nŇĎk √©s f√©rfiak egyar√°nt rajonganak √©rte. Ňź azonban a h√≠rn√©v√©rt nagy √°rat fizetett, most pedig menek√ľlni k√©nyszer√ľl egy befoly√°sos nagy√ļr elŇĎl, aki megszokta, hogy a k√≠v√°ns√°ga parancs.
Johanna √©s Niccol√≥ k√∂r√ľl ott kavarog a v√°ltoz√°sok kor√°nak tarka forgataga, kalandor kir√°lyokkal √©s boszork√°ny√ľld√∂zŇĎ fŇĎpapokkal, zsoldosokkal √©s kurtiz√°nokkal, felejthetetlen farsangi mulats√°gokkal √©s olyan csod√°latos zen√©vel, amilyet kor√°bban nem hallott emberi f√ľl. Nekik azonban arra a k√©rd√©sre kell v√°laszt tal√°lniuk, j√°r-e szab√°lyos szerelem k√©t szab√°lytalan embernek. Egy√°ltal√°n, l√©tezik-e szab√°lyos szerelem?

 

#2. Szentesi √Čva: Merk√ļr a retrogr√°dban

Helló május!
Helló május!

A Merk√ļr a retrogr√°dban nem szokv√°nyos szerelmi t√∂rt√©net, hiszen ritka, hogy az ember √©ppen akkor tal√°lja meg a szerelmet, amikor √©ppen √©let√©nek legnagyobb trag√©di√°j√°val n√©z szembe.
Szentesi √Čva √ļj k√∂tete a sok√°ig elveszettnek hitt, majd lehetetlen helyzetben megtal√°lt szerelem, a m√©giscsak v√©get √©rŇĎ bar√°ts√°gok √©s az √ļtkeres√©s reg√©nye. L√°tlelet arr√≥l, hogyan √©rtelmezi mag√°t egy nŇĎ a 2020-as √©vekben gyerek n√©lk√ľl, mit gondol √∂nmag√°r√≥l, a test√©rŇĎl, az √©let√©rŇĎl, √©s hogyan funkcion√°l egy p√°rkapcsolatban, ha m√©g nem tudott megk√ľzdeni az √∂r√∂k√∂lt anyai mint√°kkal.
Ennek a t√∂rt√©netnek a fŇĎszereplŇĎje b√°rki lehet: lehet az olvas√≥, √©s lehet az √≠r√≥ is. B√°r Szentesi √Čva azt vallja, csak az olvas√≥ hiszi azt, hogy egy reg√©ny a szerzŇĎrŇĎl sz√≥l, mert val√≥j√°ban az √≠r√≥ mindig az olvas√≥r√≥l √≠r.

 

#3. Olivia Hawker: Az éjszaka peremén

IGAZ T√ĖRT√ČNET ALAPJ√ĀN

Helló május!
Helló május!

A ferences rendi szerzetes, Anton k√©nytelen lemondani a vil√°gban bet√∂lt√∂tt szerep√©rŇĎl, amikor a n√°cik megsz√°llj√°k az iskol√°t, ahol tan√≠t. Egy n√©met falucsk√°ba k√∂lt√∂zik, hogy √©rdekh√°zass√°got k√∂ss√∂n a meg√∂zvegy√ľlt Elisabethtel, √©s seg√≠tsen felnevelni a h√°rom gyermek√©t. A f√©rfi ezzel akar vezekelni, miut√°n k√©ptelen volt meg√≥vni tan√≠tv√°nyait a n√°cik haragj√°t√≥l. Mik√∂zben Anton megpr√≥b√°l megfelelni a f√©rj- √©s apaszerepnek, tudom√°s√°ra jut a V√∂r√∂s Zenekar h√≠re, melynek titkos ellen√°ll√≥i azt tervezik, hogy mer√©nyletet k√∂vetnek el Hitler ellen. Elisabethnek ugyan fenntart√°sai vannak a h√°l√≥zattal kapcsolatban, Anton m√©gis csatlakozik az √°rny√©khadsereghez. √Ām amikor az SS r√°j√∂n a cselsz√∂v√©sre, Anton elsz√°nja mag√°t egy utols√≥ l√©p√©sre, mely az √©let√©be ker√ľlhet, √©s b√ļcs√ļt mondhat a csal√°dnak, melyet idŇĎk√∂zben a v√°rtn√°l is jobban a sz√≠v√©be z√°rt.“Sz√≠vszor√≠t√≥ √∂nvizsg√°lat, egy m√ļltj√°val megb√©k√©lni pr√≥b√°l√≥ f√©rfi k√ľzdelm√©n kereszt√ľl bemutatva. Gy√∂ny√∂rŇĪen meg√≠rt t√∂rt√©net a kegyetlen alternat√≠v√°kr√≥l, melyek k√∂z√ľl gyakran a j√≥ emberek is k√©nytelenek v√°lasztani.”
– Gemma Liviero, az √öt a romokon √°t √©s A k√©ks√©g mezej√©n szerzŇĎje

#4. Kulcs√°r-Szab√≥ Zolt√°n: Jeltelen felhŇĎk k√∂z√∂tt-Fejezetek a 20-21. sz√°zad k√∂lt√©szet√©nek alakul√°st√∂rt√©net√©bŇĎl

Helló május!
Helló május!

A k√∂tet a modern magyar k√∂lt√©szet mintegy sz√°z √©vet √°tfog√≥, Kosztol√°nyit√≥l Borb√©ly Szil√°rdig terjedŇĎ, vil√°girodalmi √∂sszef√ľgg√©seiben l√°ttatott √≠v√©t felv√°zolva igyekszik szempontokat nyerni a nevezett idŇĎszak po√©tikai alakul√°st√∂rt√©net√©nek megragad√°s√°hoz. Az egyes fejezetek sz√∂vegk√∂zeli elemz√©sei po√©tikai jelens√©gekre √∂sszpontos√≠tanak, amelyek √©rtelmez√©si horizontj√°t a k√∂lt√©szett√∂rt√©net mellett filoz√≥fiai, mŇĪfaj-, kult√ļr- √©s m√©diat√∂rt√©neti √∂sszef√ľgg√©sek rajzolj√°k ki, melyek √°rnyaltabb√° tehetik a t√°rgyalt idŇĎszak k√©t kiemelt pontj√°nak, az 1920-as √©s az 1930-as, valamint az 1960-as √©s az 1970-es √©vek fordul√≥j√°nak √©rt√©kel√©s√©t a modern k√∂lt√©szet alakul√°s√°ban √©s hozz√°seg√≠tenek annak felt√©rk√©pez√©s√©hez is, mik√©nt √©l tov√°bb a moderns√©g nagy hagyom√°nya az ezredfordul√≥ l√≠r√°j√°ban.

Kulcs√°r-Szab√≥ Zolt√°n egyetemi tan√°r, az ELTE √Ėsszehasonl√≠t√≥ Irodalom- √©s Kult√ļratudom√°nyi Tansz√©k√©nek vezetŇĎje. A R√°ci√≥ Kiad√≥n√°l legut√≥bb megjelent k√∂tete: Szinon√≠mi√°k. K√∂zeled√©sek Heideggerhez

#5. Paul Auster: L√°thatatlan

Helló május!
Helló május!

“A legjobb reg√©ny, amit Auster valaha √≠rt.” – New York Times

1967, New York City. Adam Walker h√ļsz√©ves, k√∂ltŇĎ szeretne lenni, √©s a Columbia Egyetemre j√°r. Tal√°lkozik egy titokzatos franci√°val, Rudolf Bornnal, √©s Born cs√°bos, hallgatag bar√°tnŇĎj√©vel. Walker csakhamar egy perverz h√°romsz√∂gben tal√°lja mag√°t. Amikor v√°ratlanul t√∂rt√©nik valami erŇĎszakos, Walker √©lete megv√°ltozik.A L√°thatatlan az amerikai irodalom √©lŇĎ klasszikus√°nak tizen√∂t√∂dik reg√©nye, amely n√©gy √∂sszekapcsol√≥d√≥ egys√©gbŇĎl √°ll. 1967 √©s 2007 k√∂z√∂tt mozgunk az idŇĎben, a szerzŇĎs√©g, √∂nazonoss√°g √©s eml√©kezet √°rny√©kos hat√°rvid√©k√©re vezetŇĎ t√∂rt√©net h√°rom elbesz√©lŇĎ szavaib√≥l bontakozik ki. Egy t√°voli sziget a Karib-tengeren, P√°rizs, Brooklyn – a L√°thatatlan tereit fiatals√°g, d√ľh √©s t√ļlfŇĪt√∂tt szexualit√°s t√∂lti be. Az olvas√≥ sokadj√°ra meggyŇĎzŇĎdhet r√≥la, hogy Paul Auster korunk egyik legl√°tv√°nyosabb k√©pzelŇĎerŇĎvel meg√°ldott tehets√©ge.

“Amint kiolvastad, egybŇĎl √ļjra akarod kezdeni. A legjobb reg√©ny, amit Auster valaha √≠rt.” – New York Times

“Auster m√©g nem √≠rt enn√©l jobbat.” – Seattle Times

“Megr√°z√≥… ElsŇĎrang√ļ st√≠lus, pszichol√≥giai m√©lys√©g, lebilincselŇĎ t√∂rt√©net, amely m√°r-m√°r p√©ld√°zatt√° v√°lik: mesteri.” – Sunday Times

“Van az a reg√©ny, amelyet olvasv√°n az ember m√©g levegŇĎt is elfelejt venni. A L√°thatatlan ilyen reg√©ny.” – The Boston Globe

“K√°pr√°zatos. B√°mulatos teljes√≠tm√©ny.” – Houston Chronicle

#6.Colum McCann: Levelek egy ifj√ļ √≠r√≥hoz

Helló május!
Helló május!

“Fogadd el a visszautas√≠t√°sokat. Nyerj erŇĎt az √∂sszeoml√°sb√≥l. Gyakorold a felt√°mad√°st. √Āmulj. Viseld el, amit r√°d osztott a vil√°g. Keress egy olvas√≥t, akiben b√≠zol. Neki is b√≠znia kell benned. L√©gy di√°k, ne tan√°r, m√©g akkor is, amikor tan√≠tasz. Ne √°ltasd magad. Ha hiszel a j√≥ kritik√°knak, higgy a rosszaknak is” – tan√°csolja leendŇĎ √≠r√≥knak √ļj k√∂nyv√©ben Colum McCann.
A Hadd forogjon a vil√°g √©s az Apeirogon szerzŇĎje arra √∂szt√∂nzi olvas√≥it, hogy tanulj√°k meg a mesters√©g szab√°lyait, de azt√°n vakmerŇĎen h√°gj√°k is √°t ŇĎket, hogy √°lland√≥an feszegess√©k tapasztal√°suk hat√°rait; s nem utols√≥sorban √©rvekkel t√°masztja al√° √©s p√©ld√°kkal szeml√©lteti, milyen nagy hatalma van a nyelvnek.
Az √∂tvenk√©t r√∂vid essz√© kem√©ny √©s ŇĎszinte vallom√°s az √≠r√°sr√≥l mint szakm√°r√≥l √©s mint hiva-t√°sr√≥l, √©s azt a p√°ratlan √©s embert pr√≥b√°l√≥ feladatot √°ll√≠tja az √ļj nemzed√©k el√©: mŇĪv√©szet√ľk-kel hozzanak igazs√°got √©s f√©nyt s√∂t√©t vil√°gunkba.¬†

#7. J. M. Coetzee: √Čletk√©pek

Helló május!
Helló május!

J. M. Coetzee fikci√≥s √©letrajza h√°rom kisreg√©ny – Gyermekkor, Ifj√ļkor, Ny√°ridŇĎ – egy k√∂tetben. Az 1940-es √©vekben egy d√©l-afrikai kisv√°rosban √©lŇĎ fi√ļ az otthoni fojtogat√≥ l√©gk√∂r √©s az iskolai atrocit√°sok miatt egyre rosszabbul √©rzi mag√°t. Fokv√°rosig menek√ľl, ahol matematik√°t hallgat az egyetemen, majd elhat√°rozza, hogy √≠r√≥ lesz, ez√©rt Eur√≥p√°ba utazik. Programoz√≥k√©nt kezd el dolgozni, √°m mag√°ny √©s unalom veszi k√∂r√ľl. √Čvtizedekkel k√©sŇĎbb egy angol √©letrajz√≠r√≥ k√∂nyvet k√©sz√≠t a n√©hai John Coetzee-r√≥l. Interj√ļalanyai egy t√©tova f√©rfir√≥l sz√°molnak be, aki az apj√°val √©lt, √©s t√ļls√°gosan mag√°nak val√≥ volt. Csal√°dja is gyanakodva tekintett r√°, mert az a h√≠r j√°rta r√≥la, hogy meggyŇĪlt a baja a hat√≥s√°gokkal Amerik√°ban, sŇĎt m√©g verseket is √≠rt. Az √Čletk√©pek sz√≠vszor√≠t√≥ √©s szatirikus portr√© J. M. Coetzee-r√≥l, a mŇĪv√©szrŇĎl.

Szerkesztette: Rinner Anita
Forrás: Líra, Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: