Gárdos Péter:: Hét mocskos nap

Gárdos Péter: Hét mocskos nap

Azt mondja G√°rdos P√©ter, hogy nehezen tud √≠rni szem√©lyes vonatkoz√°s n√©lk√ľl.¬† A Hajnali l√°z √∂n√©letrajzi ihlet√©sŇĪ volt, sz√ľlei t√∂rt√©net√©t mes√©lte el. Itt van most ez a reg√©ny a H√©t mocskos nap, mely a c√≠met ad√≥ h√©t “mocskos” napon k√≠v√ľl, egy olyan t√∂rt√©netet mes√©l el, ami ugyancsak hordoz szem√©lyes “√©lm√©nyt”, mely a szerzŇĎvel a hatvanas √©vekben esett meg.¬†

BERLIN

Szeretem ezt a k√∂nyvet, mag√°val ragad, s√©t√°lok az utc√°n √©s olvasom k√∂zben, minden percet megragadva, nehogy lemaradjak a k√∂vetkezŇĎ oldalr√≥l. A szerzŇĎ egy pik√°ns sz√°llal ind√≠tja a k√∂nyvet, mely egyszerre hordoz csal√≥d√°st √©s t√°rsadalomkritik√°t is, hiszen az apa szeretŇĎje a saj√°t fia szeretŇĎj√©v√© v√°lik. A fi√ļ pillanatokon bel√ľl Berlinben tal√°lja mag√°t, mondjuk √ļgy, hogy az apai gondolkod√°sba ojtott f√©lt√©kenys√©g hev√©tŇĎl. Berlin persze okoz m√©g meglepet√©seket, az innen kiindul√≥ t√∂rt√©net, a szereplŇĎk, valahogy egy ponton folyton tal√°lkoznak. √Čpp√ļgy, mint a fi√ļ, aki egyszerre apa lesz, √ļgy, hogy nem is tud r√≥la, ahogy a k√©t orosz testv√©r, mely p√°ros szenved√©seit is v√©gigk√≠s√©rhetj√ľk, de nem menj√ľnk ennyire elŇĎre.

EGY V√ČLETLEN L√ČGYOTT EREDM√ČNYE

A k√∂nyv egy abszurd “szerelmesked√©ssel” indul, mely cselekm√©ny “eredm√©nye” egy kisl√°ny.¬† Egy kisl√°ny, aki egy v√©letlen l√©gyott eredm√©nyek√©nt j√∂tt vil√°gra, majd tragikus v√©get √©rt. De ez a kisl√°ny √©s szomor√ļ sorsa, valamilyen m√≥don mindig a szereplŇĎk szeme el√© ker√ľl. Hol Bodolai S√°ndor francia k√∂r√ļtj√°n bukkan fel, hol a Bok√°nyi DezsŇĎ √Āltal√°nos Iskola mosd√≥j√°ban.¬† Valahogy folyamatosan jelen van a t√∂rt√©netben. A szerzŇĎ viszi helysz√≠nrŇĎl-helysz√≠nre, szereplŇĎrŇĎl-szereplŇĎre, mint valamif√©le mes√©lŇĎ, hogy el tudja mondani azt a sok borzalmat, ami vele t√∂rt√©nt.

IDEGEN EMBEREK SORSA

Azt, hogy mik√©nt kapcsol√≥dhat √∂ssze idegen emberek sorsa, azt G√°rdos remek√ľl kital√°lta. 1939. febru√°r 2-√°n, vas√°rnap d√©lut√°n, hat √≥rakor a moszkvai Sztolovaja utca egyik rusnya b√©rh√°z√°nak harmadik emelet√©n kezdŇĎd√∂tt minden. Amikor Olga Tureckaja lecsapta a k√∂t√©s√©t az asztalra, √©s ijedten felpattant. Az akkor 22 √©ves Szvetlan√°nak, aki √©ppen Brahms 102-es opusz√°nak hegedŇĪsz√≥lam√°t j√°tszotta, meg√°llt a von√≥ a kez√©ben, gy√∂ny√∂rŇĪen j√°tszott, de akkor utolj√°ra. Pedig milyen b√©k√©sen indult a d√©lut√°n. De ez az idilli √°llapot hamar egy apr√≥, de v√©gzetes hib√°val folytat√≥dott, amikor a l√°ny be√ľl a cvikkeres f√©rfi ZISZ 101-es szem√©lyg√©pkocsij√°nak h√°ts√≥ √ľl√©s√©re.¬† Az √∂r√∂k anyai tilt√°s ellen√©re, √©s ilyen m√≥don meg√≠rja saj√°t tragikus t√∂rt√©net√©t, mely esem√©nyek egy rettenetes k√©psorozat √°ltal eljutnak a szereplŇĎkh√∂z.

H√ČT HELYSZ√ćN, H√ČT T√ĖRT√ČNET

H√©t helysz√≠n, h√©t t√∂rt√©net, de valami m√©gis √∂sszekapcsolja ezt a h√©t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ helysz√≠nt. √Čpp√ļgy a moszkvai t√°rsb√©rletet, Bodolai S√°ndort P√°rizsban. Mondjuk ott, ahol felbukkan Szvetlana is, igaz akkor m√°r nem szem√©lyesen, hanem azon a bizonyos 6 fot√≥n, mely k√©pek onnan v√©gig k√≠s√©rik a t√∂rt√©netet. Vagy ahol egy √ļjabb sz√°llal megismerhetj√ľk Szende P√°lt, aki b√°r tudatlan s√∂t√©ts√©gben, de tulajdonk√©ppen Szvetlana √©desapja.¬† A t√∂rt√©net tele van ellentmond√°ssal, ahogy a nyilas fi√ļ beleszeret a zsid√≥ l√°nyba, annak a Bodolainak a l√°ny√°ba, aki P√°rizsb√≥l a k√©peket elhozza Magyarorsz√°gra √©s √≠gy tov√°bb indul Szvetlana t√∂rt√©nete is.

MINDEN MAN√ćR N√ČLK√úL

Hogy is mondjam finoman, l√°gyan, de az√©rt d√ľh√∂s vagyok, mert a t√∂rt√©net, ahogy az elej√©n eml√≠tettem, olyan tapasztal√°sb√≥l kiindul√≥ √∂tlet alapj√°n √≠r√≥dott, melyet a szerzŇĎ saj√°t maga is meg√©lt.¬† A szerzŇĎ pedig minden man√≠r n√©lk√ľl mutat be az emberi moh√≥s√°gb√≥l fakad√≥, olyan mocskos tetteket, melyre nincs is magyar√°zat.¬† Nem f√°rasztja mag√°t t√ļlzottan protokoll√°ris dolgokkal, emberi, m√©gis olyan fokozott √©rdeklŇĎd√©st gener√°l, hogy ez lett az a k√∂nyv, mely k√∂nyv mag√°val ragadott, mondjuk √ļgy, hogy s√©t√°lok az utc√°n √©s olvasom k√∂zben, minden percet megragadva, nehogy lemaradjak a k√∂vetkezŇĎ oldalr√≥l.

 

Kép forrása: Pixabay 

 

 

 

 

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: