Hoffmann: Az arany virágcserép, avagy egy meghatározó olvasmányélmény

Hoffmann

Gyerekk√©nt nem szerettem olvasni, tal√°n az√©rt, mert mikor az olvas√°st tanultam √©desany√°m folyamatosan a nyakamon √ľlt, hogy gyakoroljak. Visszagondolva nagyon boldog vagyok, hogy ennyi idŇĎt ford√≠tott r√°m √©s ennyire szeret, de akkoriban k√©sz tehernek √©reztem a dolgot, a k√∂telezŇĎ olvasm√°nyok pedig egyszerŇĪen kibor√≠tottak. √ögy √©reztem, hogy elavult mŇĪvek, amik nem is a fiatal √©nemnek sz√≥lnak, de k√©sŇĎbb a k√∂z√©piskol√°ban k√∂teleztek E. T. A. Hoffmann Az arany vir√°gcser√©p mŇĪv√©nek elolvas√°sra √©s a szeml√©letem teljesen megv√°ltozott.

 

Hoffmann, a n√©met romantika fŇĎ alakja

 

Hoffmann: Az arany virágcserép, avagy egy meghatározó olvasmányélmény
Hoffmann: Az arany virágcserép, avagy egy meghatározó olvasmányélmény

Ernst Theodor Amadeus Hoffmannt a n√©met berlini romantika legmark√°nsabb k√©pviselŇĎjek√©nt tartj√°k sz√°mon. 1776 janu√°r 4-√©n sz√ľletett, K√∂nigsbergben, az akkori Kelet-Poroszorsz√°g fŇĎv√°ros√°ban. A ter√ľleti feloszt√°sok √©s az orsz√°gok k√∂z√∂tti hatalmi harcok ellen√©re folyamatosan n√©met k√∂zegben √©lt, hiszen a hivatalok n√©metek nyelvŇĪek voltak.

Mivel felmenŇĎi jog√°szokk√©nt tev√©kenykedtek, √≠gy ŇĎ is a jogi p√°lya fel√© indult el. Hoffmann lelkiismeretes √°llamigazgat√°si hivatalnokk√©nt, jog√°szk√©nt mŇĪk√∂d√∂tt, √°mb√°r olykor siker√ľlt elsz√∂knie az √≠r√≥asztalt√≥l, hogy karmester vagy √©ppen zeneigazgat√≥ legyen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sz√≠nh√°zakn√°l.

A fennmaradt le√≠r√°sok √©s karikat√ļr√°k egy alacsony termetŇĪ, sov√°ny f√©rfit √°br√°zolnak, egy eg√©szen kicsit p√ļpos h√°ttal. Hossz√ļ, bok√°ig √©rŇĎ fekete kab√°tban j√°rt √©s magas fekete cilindert viselt. Nagyon hasonl√≠tott k√ľl√∂n√∂s t√∂rt√©neteinek figur√°ira, mintha csak mag√°r√≥l mint√°zta volna ŇĎket.

Ilyen alakok j√°rnak-kelnek t√∂rt√©neteiben, k√ľl√∂n√∂sen, az egyik legh√≠resebb mŇĪv√©ben, Az arany vir√°gcser√©p c√≠mŇĪ rejtelmes hangulat√ļ kisreg√©ny√©ben, ami nagy kedvencemm√© v√°lt. A t√∂rt√©net egy √≠r√≥di√°kr√≥l sz√≥l, Anzelmusr√≥l aki egy napon az Elba-parti bodzafa lombjai k√∂z√∂tt j√°tszadoz√≥ arany-z√∂ld k√≠gy√≥kisasszonyokkal tal√°lkozik √©s beleszeret az egyikbe, Szerpentin√°ba. InnentŇĎl megkezdŇĎdik a harc Anzelmus lelk√©√©rt a k√©t ellent√©tes vil√°g, a metaforikus √©s a realista hatalom k√∂z√∂tt, amibŇĎl a szerelem ker√ľl ki gyŇĎztesen.

Hoffmann, a sokoldal√ļ tehets√©g

Hoffmann rendk√≠v√ľl sokoldal√ļ tehets√©gnek bizonyult, mivel elmondhatjuk r√≥la, hogy remek√ľl helyt √°llt elm√©s rajzol√≥k√©nt, mint hivatott zeneszerzŇĎ √©s gazdag k√©pzelettel meg√°ldott k√∂ltŇĎk√©nt is. Ha Hoffmannt megk√©rdezt√©k minek is vallja mag√°t, elsŇĎk√©nt a zen√©szt mondta, mivel eszm√©nyk√©pe √©s nagy tisztelŇĎje volt Amadeus Mozartnak, akinek a keresztnev√©t fel is vette mŇĪv√©szn√©vk√©nt. Elsz√∂kve a hivatali √ľgyektŇĎl gyakran maga is szerzett kisebb zenedarabokat, amelyeket k√©sŇĎbb a diadalmas romantikus zeneszerzŇĎk p√©ldaszerŇĪeknek vallottak.

M√°sodiknak eml√≠tette meg, hogy tud rajzolni, ha kell festeni is √©s elŇĎszeretettel k√©sz√≠tette mes√©ihez saj√°t maga az illusztr√°ci√≥kat.
Azt, hogy ír, mindig a sor végére tette, pedig meséi nagyon sok híres kortársára és az irodalomra is nagy hatással bírtak.

Hoffmann mes√©i a csapong√≥ k√©pzelet √©s az emberi jellemek sokf√©les√©g√©nek, olykor a re√°lis t√°rsadalom helyzeteinek l√°tv√°nyos kever√©se, szat√≠r√°ja. A vil√°got eg√©szen saj√°tszerŇĪ megvil√°g√≠t√°sban l√°tta, melyet elk√©pzelt szellemekkel √©s k√≠s√©rtetekkel n√©pes√≠tett be. Ritka mes√©lŇĎ erej√©vel elfogadhat√≥v√° teszi a legk√©ptelenebb fikci√≥kat, melyeknek hat√°sa al√≥l az olvas√≥ csak nagyon nehezen tud szabadulni.

Hoffmann mes√©i √©s novell√°i h√°tborzongat√≥ak, humorosak, mindig meglepŇĎek √©s mindig sz√≥rakoztat√≥ak, √©rdekesek.
A k√©ptelen mes√©i szinte ingerelt√©k a zeneszerzŇĎket, hogy zen√©s mŇĪvet kompon√°ljanak a t√©m√°b√≥l, ennek k√∂sz√∂nhetŇĎen n√©h√°ny mes√©je hamar beker√ľlt a m√ļlhatatlan olvasm√°nyok sor√°ba. Az egyik ilyen a Di√≥t√∂rŇĎ √©s eg√©rkir√°ly, – szint√©n nagy kedvencem – c√≠mŇĪ √°lomt√∂rt√©net, mely egy beteg kisfi√ļ l√°z√°lm√°ban zajl√≥ h√°bor√ļt mutat be a h√°zban elszaporodott egerek √©s a j√°t√©k √≥lomkaton√°k k√∂z√∂tt. HŇĎse a ‚ÄěDi√≥herceg‚ÄĚ, egy a di√≥h√©jat sz√©tharap√≥ di√≥t√∂rŇĎ, aki √©letre kelve parancsnoka lesz a h√°zŇĎrzŇĎ j√°t√©kkaton√°knak. EbbŇĎl a mes√©bŇĎl k√©sz√ľlt Csajkovszkij h√≠res ‚ÄěDi√≥t√∂rŇĎ‚ÄĚ c√≠mŇĪ balettje.

Ahogyan m√°r sok kort√°rs√°t, Hoffmann engem is meg√©rintett √©s √°tform√°lta a gondolkod√°somat, mind a k√∂telezŇĎ olvasm√°nyokr√≥l, mind a k√©pzelet erej√©rŇĎl √©s √ļj vil√°got nyitott meg elŇĎttem. Hiszem, hogy E. T. A. Hoffmannt nem lehet nem szeretni.

Hoffmann mŇĪvei

Legh√≠resebb mŇĪve Az arany vir√°gcser√©p (Der Goldene Topf. Ein M√§rchen aus der neuen Zeit)
Fant√°ziadarabok Callot modor√°ban (Fantasiest√ľcke in Callot’s Manier; 1814‚Äď1815)

Hoffmann önarcképe (kb.1810-1820)
Az ördög bájitala (Die Elixiere des Teufels; 1815)
Di√≥t√∂rŇĎ √©s Eg√©rkir√°ly (Nu√üknacker und Mausek√∂nig; 1816)
√Čjf√©li mes√©k (Nachtst√ľcke; 1817) benne:
A homokember (Der Sandmann)
A fogadalom (Das Gel√ľbde)
Denner Ign√°c (Ignaz Denner)
A g-i jezsuita templom (Die Jesuitenkirche in G.)
A majoret (Das Majorat)
Az elhagyott ház (Das öde Haus)
Sanctus (Das Sanctus)
A kŇĎsz√≠v (Das steinerne Herz)
Seltsame Leiden eines Theater-Direktors (1819)
A kis Zaches, más néven Cinóber (Klein Zaches, genannt Zinnober; 1819)
Spielergl√ľck 1819

A Murr kand√ļr harmadik kiad√°s√°nak c√≠mlapja
Szer√°pioni testv√©rek (Die Serapionsbr√ľder) benne:
A faluni b√°nya (Die Bergwerke zu Falun)
Doge und Dogaresse
Meister Martin der K√ľfner und seine Gesellen
Scuderi kisasszony (Das Fräulein von Scuderi), detektívsztori
Brambilla hercegnŇĎ (Prinzessin Brambilla) 1820 /S√°rk√∂zi Gy√∂rgy ford√≠t√°s√°ban/
Murr kand√ļr √©letszeml√©lete (Lebensansichten des Katers Murr) 1820
Die Irrungen 1820
Die Geheimnisse 1821
A hasonmás (Die Doppelgänger) 1821
Floh mester (Meister Floh) 1822
Des Vetters Eckfenster 1822
Der unheimliche Gast

 

SzerzŇĎ: L√©vay Szabina

Lévay Szabina írói oldal

https://szabinalevay.hu

 

Kép forrása: Pixabay

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: