Libri irodalmi díjazottak 2021-ben

Libri irodalmi díjazottak 2021-ben

Az előző évekhez hasonlóan a Libri irodalmi díjak 2021-ben is gazdára találtak. A díjat a Libri olvasásnépszerűsítő programjának részeként hozták létre, hogy minden évben felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a kortárs magyar irodalom remekeire. Lássuk az idei év jelöltjeit és díjazottjait!

A Libri irodalmi díjak többfordulós előválasztás után kerülnek átadásra. Az első körben a Libri Könyvkereskedelmi Kft. összeállít egy hosszúlistát azokból a könyvekből, amik megfelelnek a díj követelményeinek: az előző év hazai könyvterméséből mindazon művek, amelyek élő magyar szerzők magyar nyelven megjelent könyvei, a díj átadását megelőző esztendőben jelentek meg először, irodalmi megformáltságukban újszerűek, társadalmi hatásuk pedig megkérdőjelezhetetlen.

Az így kialakult hosszúlistából ezután a vállalat által felkért, a magyar kulturális életben otthonosan mozgó szakemberek fejenként öt-öt könyvre adják le szavazatukat. Ennek a szakmai bizottságnak az összesített szavazataiból alakul ki a Libri irodalmi díjak tíz könyvet tartalmazó rövidlistája.

A rövidlista könyveiből egy ötfős, független szakmai zsűri választja ki azt az egy könyvet, amelyik elnyeri a Libri irodalmi díjat.

A Libri szakmai zsűri tagjai:

 • Károlyi Csaba (Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató)
 • Szilágyi Zsófia (Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke)
 • Fullajtár Andrea (Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja)
 • Bálint András (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja)
 • Beck Zoltán (dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója)

2021-ben a következő tíz kötet került a döntőbe:

 1. Bereményi Géza: Magyar Copperfield
 2. Grecsó Krisztián: Magamról többet
 3. Halász Rita : Mély levegő
 4. Háy János: A cégvezető
 5. Jászberényi Sándor: A varjúkirály-Nyugati történetek
 6. Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj
 7. Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
 8. Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
 9. Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
 10. Tompa Andrea: Haza

 

Libri irodalmi díjazottak 2021-ben
Libri irodalmi díjazottak 2021-ben

2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat. 2018-ban a közönség Bödöcs Tibor Addig se iszik című kötetére szavazott, a zsűri pedig Tompa Andrea Omerta című regényét ítélte a legjobbnak.

2019-ben a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért. 2020-ban a közönség Grecsó Krisztián Vera című regényére voksolt, míg a zsűri Láng Zsolt Bolyai című művét választotta a Libri irodalmi díj nyertesének.

 

Libri irodalmi díjazottak 2021-ben

 

A LIBRI Közönségdíját 2021- ben Grecsó Krisztián vehette át Magamról többet című kötetéért.

Libri irodalmi díjazottak 2021-ben
Libri irodalmi díjazottak 2021-ben

 

A LIBRI Irodalmi díj nyertese pedig az idei évben Bereményi Géza, aki a Magyar Copperfield című regénnyel került a tíz döntős közé.

 

 

Libri irodalmi díjazottak 2021-ben
Libri irodalmi díjazottak 2021-ben

 

Szívből gratulálunk a díjazottaknak és minden döntőbe került kötet alkotójának!

Képek forrása: Libri, Pixabay, due.hu, Magvető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: