R. Kelényi Angelika komoly témákat dolgoz fel habkönnyű stílusban

R. Kelényi Angelika

R. Kelényi Angelika írói világába Az ártatlan sorozattal kaptam betekintést. A könyvet véletlenül vettem a kezembe, mivel a kiadó egy nagyon ötletes borítót terveztetett a kötethez, ami egyszerűen kíváncsivá tett, de bevált, hiszen megvettem a művet. Rögtön magával ragadott az írónő kiváló stílusa, melynek köszönhetően elkezdtem megismerni R. Kelényi Angelika munkásságát.

R. Kelényi Angelika az Álomgyár Kiadó szerzője már évek óta. 1970. december 2-án született Kazincbarcikán, ahol húsz éves koráig élt. Később Budapestre költözött és 2006-ban végleg otthonra lelt Budakalászon. Az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán végzett.

Blikk Nők és Tina magazin külsős cikkírójaként dolgozott évekig, majd 2012-től a Nőkorszak.hu online magazin főszerkesztője lett. Két évvel később 2014-ben elnyerte a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelését célzó, 2010-ben alapított Terézanyu-pályázat rangos fődíját, ezzel elindult regényíró pályája és jelenleg is hivatásszerűen regény írással foglalkozik.

„Nőkről, női sorsokról írok, nem csak nőknek. Akkor mégis kinek szólnak a könyveim? Minden nőnek és férfinak, aki nevetni akar, miközben így bólogat: ezt a szituációt én is ismerem.”
 Forrás

R. Kelényi Angelika
R. Kelényi Angelika

A szerző első könyve Az agyam eldobom 2014-ben jelent meg. Mikor utánanéztem a műnek, hatalmas meglepetésemre felismertem. A könyvespolcom legfelső polcán találtam meg és jól emlékszem, hogy pánikbeteg édesanyámnak vásároltam jó pár éve. A könyv erről a komoly problémáról mesél az olvasónak és valójában egy napló, amit az írónő a saját tapasztalatai alapján jegyezett le, önsajnálat nélkül, fanyar öniróniával.

A pánik nemcsak a depresszióval, hanem a hipochondriával is kézen fogva jár. Kemény munka megküzdeni vele és van, akinek sikerül, van, akinek nem. R. Kelényi Angelika úgy gondolja, hogy meggyógyult és történetét a világ elé tárta, amit én is elolvastam, mikor visszakaptam a könyvet édesanyámtól. Az írónőnek köszönhetően át tudtam érezni, mit élhet át édesanyám nap, mint nap és ezáltal jobban tudtam segíteni a hétköznapjaiban.

A könyv megrendelhető: ITT.

Még 2014-ben jelent meg a Negyven felé pártában, egy évvel később pedig Az egy hajszálon múlt és a Váláshelyzet című könyve. Mindhárom mű olyan élethelyzeteket dolgoz fel a maga humoros, laza stílusában, melyek önmagukban egyáltalán nem viccesek, de nagyon is létező problémái, történései az életünknek. Bárki könnyedén belesodródhat vagy ismerhet olyan személyt, aki már átélt hasonlót. Ezért az olvasók magukra ismerhetnek egy-egy történetben, szituációban, mint R. Kelényi Angelika első könyvénél édesanyám.

„Magukat írják a regények, én csak az eszköz vagyok, és a boldog ember, aki belekeveredett egy számomra izgalmas, vicces vagy romantikus sztoriba. Még ha valóság alapja van is a regénynek, mindig elkalandozok és olyanra írom a történetet, amelyben jól érzem magam, amin jókat nevetek, vagy éppen könnybe lábad tőle a szemem. Az én külön világom ez.”
 Forrás

2016-ban az írónő stílust váltott és történelmi témájú sorozatba kezdett, így született meg a Szulejmán három kötetes sorozata, ami műfaját tekintve romantikus kalandregény. Ezt követte Az ártatlan sorozat, ami Báthory Erzsébet udvarában játszódik, ezt nekem is volt szerencsém elolvasni.

A kor, amiben a könyvek játszódnak pazarul leírtak,  tökéletesen visszaadják 17. század szellemiségét. Az emberek, a táj, a ruhák, a társadalmi szokások és elvárások leírása pontos és érdekes, ezáltal adva hiteles hátteret a történetekhez. A cselekmény fordulatos és nem megjósolható, szinte pörögnek az események.

Az írónő jól keveri a romantikát a politikával egy csipet bűnüldözéssel meghintve, a könyvek teljesen megfelelnének egy romantikus középkori kriminek is, mely nélkülözi a felesleges bájolgást és nyersen tárja elénk a történéseket, míg el nem jutunk a kiszámíthatatlan végkifejlethez. A karakterek sehol nem túlzóak, alaposan kidolgozottak, nem irritálóak, mégis valóságosak, nem idealizáltak. Változatosan írja le őket, amit élvezet olvasni. Könnyen lehet velük azonosulni. Van közöttük jó és rossz, de mint tudjuk, ezek között is vannak árnyalatok.

A kötetek mögött meghúzódó alapos kutatómunka egyértelműen megmutatkozik a történetek hangulatán és azon, hogy szinte beszippant a korszak, ahol a játszódnak. R. Kelényi Angelika történelmi témájú regényei olyan témákkal foglalkoznak, amelyek Magyarország történelmében különösen fontosak, és kiemelkedőek voltak.

2018- ban megjelent regénysorozata, a Mennyei bűnök, majd annak folytatása a Lánynevelde a 19. századi Rómába kalauzolja az olvasókat. Ezekben a történetekben erős, harcos, mégis hétköznapi nők a főhősök, akiknek szerepébe bárki beleélheti magát. A sorozat olyan súlyos, ma is aktuális kérdésekkel foglalkozik, mint például a hatalommal való visszaélés és az erőszak. A drámai részek ellensúlyozására pedig a család összetartó ereje és a feltétel nélküli szeretet jelenik meg.

“A különbség regény és valóság között? A regénynek kell, hogy legyen valami értelme.”
Forrás

R. Kelényi Angelika
R. Kelényi Angelika

2019-ben R. Kelényi Angelika egy nyár erejéig visszatért eredeti zsáneréhez és megalkotta a Caroline Wood sorozat első darabját, a Barcelona, Barcelona című kötetet. A történet egy hétköznapi fiatal nőről szól, Caroline Woodról, ki egy híres londoni női magazinnál dolgozik, mint a főszerkesztő asszisztense. Nagy álma, hogy íróként dolgozhasson a neves újságnál, de főnöke nem támogatja a törekvését. Ezért gondol egyet, és egy nyaralással egybekötött szakmai útra szánja el magát, Barcelonába utazik, mert úgy gondolja, hogy ott végre olyan cikkeket írhat, amelyekben megmutathatja képességeit. Egy hirtelen jött, szerinte zseniális ötlettől vezérelve pedig egy társkereső oldalon spanyol randipartnereket választ magának. Minden napra egyet.

A Barcelona, Barcelona egy könnyű nyári regénynek indult, de hatalmas sikert aratott, így R. Kelényi Angelika folytatta a történetét a minden lében kanál szőkeségnek. A nagyon könnyed stílusú, humoros, fordulatokkal tarkított, romantikával átszőtt történetekből nem hiányozhat R. Kelényi Angelikára jellemző alaposság sem. Caroline Wood kalandjai, szinte magával ragadják az olvasót, kötetről kötetre szemlélhetjük, hogy válik Caroline sikeres újságíróvá, találja meg a szerelmet és nemsokára kezünkben tarthatjuk az újabb kalandját is, az Édes Flores című legújabb kötetet, melyből megtudhatjuk mi lett a nagy szerelemből. Bevallom, ez a sorozat a kedvencem az írónőtől.

A könyv megrendelhető: ITT.

R. Kelényi Angelika az egyik legnépszerűbb írónő Magyarországon, könyveit sokan szeretik, hatalmas  rajongó tábora van. Sajnos nem régen nagyon rossz hírt kaptunk az egészségi állapotával kapcsolatban. Mellrákot állapítottak meg nála, ami egy komoly betegség, de nem legyőzhetetlen. A rajongói és mi, a Kata könyvespolca csapata is szorítunk neki, hogy mielőbb legyőzhesse a kort és újult erővel vethesse bele magát az életbe. Kívánunk neki sok erőt a felépüléshez és mielőbbi gyógyulást!

 

Szerző: Lévay Szabina

Lévay Szabina írói oldal

https://szabinalevay.hu

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: