Grecsó Krisztián: Én a te korodban

Grecsó Krisztián: Én a te korodban

Grecsó Krisztián Én a te korodban című költeménye ma a nap verse. Grecsó Krisztián líráját a fények és árnyak váltakozása teszi élettelivé és saját komplex költői univerzummá. Ha a felszínt nézzük, könnyedén tűnnek versei idillikus életképeknek, ám mélyen a felszín alól mindig előtűnik, hogy ezeket a nagy becsben tartott kincseket nem adta ingyen az élet. A múlt árnyai, az elszenvedett veszteségek, a belső kételyek és dilemmák teszik a legnagyobb művészi nyomatékot a legapróbb kis örömök sugárzó derűjére.

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, paraszti családban. Az általános iskolát szülőfalujában végezte, a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. Békéscsabán, a Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán tanítói képesítést szerzett. Ezután a József Attila Tudományegyetem magyar szakán tanult, tanulmányait 2001-ben fejezte be.

Újságírói tevékenységét a Békés Megyei Napnál kezdte. 1997-től volt a Bárka folyóirat külső munkatársa, majd 2001-től 2006-ig szerkesztője. Két évig a Nők Lapja vezetőszerkesztőjeként dolgozott és egy cikluson át a Szépírók Társaságának alelnökeként tevékenykedett. Az Élet és Irodalom prózarovatát 2009-től vezeti.

Regényei megjelentek arabul, csehül, németül, horvátul, lengyelül, szlovénul, törökül és oroszul. Írt forgatókönyveket és több színdarabot, szövegkönyvet is jegyez (Katona József Színház, Vígszínház). Több mint 15 kötetét publikált a Magvető kiadónál, regényeket, novellákat, verseket, tárcákat. Kamasz kora óta énekli verseit, több formációban hozott létre zenés irodalmi esteket, előadásokat. Ezek közül a beck@grecsó és Grecsó-Hrutka Tandem lemezein énekes-dalszerzőként is bemutatkozott. Ismert zenekaroknak és énekeseknek írt dalszövegeket.

Grecsó Krisztián: Én a te korodban

Lám, így hevernek itt a szépek,
Mint az eltévedt jótevők,
Kérges arcuk tán álomképek,
Festmények ők vagy szószegők.
Fuss! Lassú léptek a nyomodban,
Én vagyok az a szelíd sereg,
„Bizony, én a te korodban”,
Mondom, és a szó pereg.
Takarva minden titok-vakolat,
Mint kezes sors, göröngy az este,
Az én szívem nyitott patyolat,
Minden vászon tiszta benne.
(Megjelent az Alföld 2021/3-as számában)
 Forrása: Pixabay, Wikipedia