Amerikából jöttem, avagy két írónő a tengerentúlról

Amerikából jöttem, avagy két írónő a tengerentúlról

Amerikából jöttem, avagy Írónők és író nők rovatunkban két írónőt mutatunk be a tengerentúlról. A történelem során a nők szerepe a társadalomban folyamatosan változott. Manapság természetes, hogy a nők egyenrangúak a férfiakkal, van szavazati joguk, tulajdonuk és olyan szakmákban is kipróbálhatják magukat, amelyeket tipikusan férfiak végeztek a múltban. Az már más történet, hogy nekik való vagy sem, de megtehetik, megtehetjük!

Nem is olyan régen, kicsit több, mint száz évvel ezelőtt mi nők még javában a háttérből figyeltük, hogy mi zajlik éppen a nagyvilágban. A történelem viszont több hölgyet is említ, akik nem elégedtek meg a sorsukkal és dacolva a társadalmi szabályokkal megmutatták mire is képesek, amiért meg is kapták a méltó elismerést.

Nem történt ez másképp az irodalom terén sem, sok remek női író született, akik sokat merítettek saját környezetük életéből, családjuk és ismerőseik történeteiből. Nemcsak Európában, hanem a nagy vízen túl, Amerikában is alkottak tehetséges írók, mint Laura Ingalls Wilder és Louisa May Alcott, akik számára önéletrajzi ihletésű műveik hozták el a várva várt sikert.

Laura Ingalls Wilder

Amerikából jöttem, avagy két írónő a tengerentúlról
Amerikából jöttem, avagy két írónő a tengerentúlról

Laura Elizabeth Ingalls 1867-ben született a wisconsini Pepin város közelében. Születési helyét jelenleg egy kis faházikó jelöli, amit a könyvbéli leírás ihletett. Charles Philip Ingalls és Caroline Lake Quiner Ingalls második gyermekeként született a családba. Három lánytestvére volt, a nála idősebb Mary Amelia valamint két húga Caroline Celestia és Grace Pearl. Öccse Charles Frederick sajnos nem érte meg a gyermekkort, még csecsemőként meghalt. A Wilder család államról államra vándorolt, rövid ideig éltek Kansasben, Minnesotában (Walnut Grove) és Iowában is. Végül a család Dakotában telepedett le.

Laura 1882-ben, a 16. születésnapja előtt tanítói állást vállalt, habár még ő maga is iskolai hallgatóként koptatta a padot. 3 éven keresztül tanított, mellette részmunkában varrt és elkezdte főiskolai tanulmányait is, amelyet végül nem fejezett be. De Smet városában ismerkedett meg a nála tíz évvel idősebb Almanzo Wilderrel, akihez 1885-ben, tizennyolc éves korában feleségül ment és akitől egy év múlva született egy kislánya, Rose. 1894-ben Missouri-ban, Mansfield közelében telepedtek le egy farmon.

Laura írással akkor kezdett foglalkozni, amikor egy helyi lap számára cikkeket írt a farmerek életéről és teendőiről, ami annyira sikeres lett, hogy hamarosan saját rovatot is kapott. Rose ösztönzésére 1932-ben fogott bele első regényébe, amelyet aztán több másik is követett. Az önéletrajzi ihletésű regények meghozták Laurának a sikert és a hírnevet. A könyvek nem csak Laura gyerekkorát és fiatal felnőttkorát mesélik el, hanem bemutatják a XIX. század második felének Amerikáját is. Betekintést nyerünk a mindennapokba, a politikába és a szokásokba. Magyarországon leginkább a könyveiből készült  filmadaptáció alapján ismerhetjük, melynek címe a Farm, ahol élünk.
Laura 1957-ben, három nappal a 90. születésnapja után hunyt el. Férjével együtt a mansfieldi temetőben temették el.

Louisa May Alcott

Amerikából jöttem, avagy két írónő a tengerentúlról
Amerikából jöttem, avagy két írónő a tengerentúlról

Louisa a Pennsylvania államban lévő Germantown-ban született 1832. november 29-én. Négyen voltak testvérek, mind lányok, akiket apjuk, Amos Bronson Alcott, aki filozófusként tevékenykedett és édesanyjuk, Abigail May Alcott praktikus, keresztény elvek szerint nevelték.

Gyerekkorát Bostonban és Concordban töltötte. Gyakran látogatta Ralph Waldo Emerson könyvtárát és tett kirándulásokat Henry David Thoreau-val a természetbe. Csak úgy, mint Jo March az egyik legismertebb művének, a Kisasszonyok című könyvének főszereplője, Louisa Alcott maga is egy igazi fiús vadóc lánynak született. „Egy fiú se lehetett a barátom, amíg le nem győztem őt valamilyen versenyben.”             „Olyan lányokkal nem barátkoztam, akik nem tudtak fára mászni vagy átugrani a kerítésen.” – írta Louisa saját magáról.

Az írás iránti szenvedélye korán megmutatkozott és gazdag képzelőerejének köszönhetően melodrámákat írt, amit lánytestvéreivel gyakran előadtak barátaik előtt. Általában Louisa játszotta a gonosz csábító, az útonálló, a szellem vagy a gőgös királynő szerepét.
15 éves korától elhatározta, hogy segíteni fogja valamilyen módon a családját és nem érdekelte, milyen munkát kell ezért elvégeznie. Épp olyan szívesen tanított, varrt, mint színészkedett vagy írt. „Egy nap híres leszek és boldog mielőtt meghalok, majd meglátjátok” – mondta.

Írói karrierje költészettel és rövid történetekkel kezdődött, amiket sikerült megjelentetnie népszerű magazinokban. Első könyve 22 éves korában jelent meg Flower Fables (Virágmesék) címmel. A Hospital Sketches (Karcolatok a kórházból) 1863-as megjelenése, amit az amerikai polgárháború alatt írt, amikor ápolónőként dolgozott egy kórházban, mérföldkőnek számított az írói munkásságában. Onnantól kezdve egyre ismertebb író lett. 

Louisa 35 éves korában alkotta meg a Little Women (Kisasszonyok) című, leghíresebb regényét az Orchard házban 1868-ban, amit kiadója kérésére kifejezetten lányok számára írt meg. A könyv alapjául saját gyerekkori élményei szolgáltak, így a könyv olvasása által bepillantást nyerhetünk abba, hogyan is élt az Alcott család. Megismerhetjük milyen elvek és gondolatok vezérelték életüket, mitől voltak ők olyan különleges egyéniségek mind. Jo March alakjával egy új, addig nem ismert hősnő született meg, aki egy élettel teli, hús-vér lány, nem egy idealizált és kitalált gyerektörténet főszereplője. Louisának összesen 30 könyve és novellagyűjteménye jelent meg élete során. Louisa 1888-ban, ötvenöt éves korában hunyt el sztrókban. Sírhelye a Sleepy Hollow temetőben található Concordban.

Két hihetetlenül tehetséges írónő, akiket a világ nehezen ismert csak el, pedig munkásságuk tökéletesen mutatja rátermettségüket és tehetségüket.

 

Szerző: Lévay Szabina

Lévay Szabina írói oldal

https://szabinalevay.hu

Képek forrása: Pixabay Wikipedia, Greelane

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: