Camilla Läckberg boszorkányai

Camilla Läckberg boszorkányai

Az utóbbi időben meglepődőm magamon, hogy miket csinálok. Mondjuk krimit olvasok. Nem szoktam, de biztosan jól tettem.  “Camilla Läckberg nagyon jól tudja, hogy mennyit mondhat el nekünk, mi az, amit mi kitalálunk magunktól, és hol kell elhelyezni a csapdákat, hogy tévútra vigyen minket, és ártatlan embereket gyanúsítsunk gyilkossággal”-írja Dobos Beáta fordító. Rivalda rovatunkban Camilla Läckberg boszorkányai következnek. 

A skandináv krimi sikere 

Mondják, hogy a skandináv krimi sikere három összetevőből áll: az első az életszerű szereplők hitelessége, a második az a ködös és titokzatos hangulat, amit ezek a krimik árasztanak, s ami különösen elbűvöli az olvasókat. Ehhez társul a páratlan elbeszélőkedv és az a szakmai fegyelem, ahogy a történet mindig közérthetően jut el a végkifejletig. De vajon egy történet, amiben boszorkányok vannak, hogyan lehet sikeres? Mindezeken túl ezek a regények égető társadalmi kérdésekre keresik a választ egy-egy bűneset izgalmas felderítése apropóján, írta korábban a válasz.hu.

boszorknyai

Läckberg történet szövése

Läckberg több szálon indítja el a történetet. Három különböző idősíkban, és társadalmi közegben játszódik a cselekményszál. Nem teljesen szokványos krimi fordultokat használ, mivel mindig megszakítja a történet fonalát egy másik idősíkkal. Ebben a műben a múltbéli szál a boszorkányüldözésig megy vissza. Egészen az 1600-as évekig.  A szerző tűpontosan meghatározza, sőt sejteti a karaktereken keresztül, hogy hol lesz a baj, vagy konfliktus, mely akár egy rossz testvéri kapcsolat eredménye, vagy egy megtörtént bűneset ábrázolása, ahol gyermekek esnek áldozatul. 

Fülszöveg

BoszorkányaiA négyéves Linnea eltűnése egy fjällbackai tanyáról mindenkiben fájdalmas emlékeket idéz fel. Harminc évvel ezelőtt ugyanis épp ezen a helyen veszett nyoma egy másik kislánynak, akit később holtan találtak. A meggyilkolásával két tizenhárom éves lányt vádoltak, de mivel kiskorúak voltak, megúszták a börtönbüntetést. Csupán véletlen, hogy Linnea pont akkor tűnt el, amikor egyikük, az azóta világhírűvé vált Marie Wall színésznő visszatért a városba, hogy filmet forgasson?
Noha Patrik Hedström valószínűtlennek véli, a nyomozócsoport elkezdi kivizsgálni, lehet-e összefüggés a két eset között. Ebben segítségükre van Erica Falck is, aki régóta dolgozik a harminc évvel ezelőtti bűntényről szóló könyvén. Megkezdődik a hajtóvadászat, ám a helyieken eluralkodó félelem többet követel: boszorkányüldözést. Márpedig annak több évszázados hagyományai vannak errefelé

Läckberg boszorkányai, előítéletek, vádak

A könyv kapcsán fontos megemlíteni az előítéletességet. Az emberek készséggel hisznek el dolgokat, bizonyíték nélkül is. Ilyen egyrészt a két lány karaktere, akiket az első gyilkossággal vádolnak, de bizonyíték híján elengedik őket. Másrészt elindul egy másik gondolatmenet, mely talán egy még fontosabb kérdésre világít rá, egy Szíriából Svédországba menekült család karakterein keresztül.

A család férfi tagjai készséggel segítenek az eltűnt kislány felkutatásában, mégis ezt a “készségességet”, úgy jutalmazzák a helyiek, hogy felgyújtják a menekülttáborban a segítők “házát” és egy nő halálát idézik elő, nem mellesleg őket vádolják meg a gyilkossággal.
Izgalmas volt, érdekes és elgondolkodtató.

 

Kép forrása: Pixabay