Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából

Évszakokra hangolt történetek

Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából. Azon gondolkodtam a napokban, hogy mennyire befolyásolja az évszakok váltakozása azt, hogy éppen milyen könyvet veszek le a könyvespolcról. Ebből aztán adódott a következő kérdés: vajon egy író képes-e évszakokra hangoltan megalkotni egy regényfolyamot. Nos, a válasz: igen. Itt a bizonyíték: Ali Smith Évszakok tetralógiáját ajánljuk Rivalda rovatunkban.

Ali Smith: Ősz, az évszakok sorozat első része

Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából
Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából

A 32 éves Elisabeth minden héten meglátogatja a 101 éves Danielt, aki egy gondozóházban alussza át a napjait. A nő még gyerekkorában kötött örök barátságot idős szomszédjával, aki irodalomról, művészetről és a gondolkodás szabadságáról mesélt neki, és megismertette az egyetlen brit női pop art művész, a tragikusan fiatalon elhunyt Pauline Boty munkásságával. Miközben Elisabeth várja, hogy Daniel felébredjen, Nagy-Britannia próbál megbirkózni a botrányos népszavazás következményeivel.
Ali Smith regénye lírai meditáció a barátságról, a változó világról, a bizonytalan jelenről és arról, milyenek a hétköznapok a Brexit miatt kettészakadt szigetországban, ahol még egy egyszerű útlevél-megújítás is abszurd komédiának tűnik.

Az Ősz Ali Smith Évszak-kvartettjének első része. A sorozat kötetei a 2016-os brit EU-népszavazás hatásait vizsgálják önálló, de szépen összecsengő történetekben

Ali Smith: Tél

Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából
Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából

Négy ember tölti együtt a karácsonyt egy cornwalli házban. Hárman közülük rokonok, ám látszólag alig van több közük egymáshoz, mint a negyedik vendégnek, akit a véletlen sodort az útjukba. Art természetíró-blogger, aki túl van egy szakításon, ám nem akar egyedül érkezni az anyai házba, ezért magával viszi a buszmegállóban megismert Luxot, és ezer fontot fizet neki, ha három napig a barátnőjének adja ki magát. Anyja, Sophia mindent feláldozott a karrierjéért, nyugdíjas éveit magányosan tölti a hatalmas családi házban, ahová karácsonykor megérkezik a testvére, Iris. A tékozló lány fiatalkorában elhagyta a családját, hogy környezetvédelmi és atomenergia-ellenes aktivista legyen, amit a húga még mindig nem tud megbocsátani neki. Az álbarátnő érkezése felforgatja a család életét, a rég szőnyeg alá söpört konfliktusok felszínre kerülnek, és hosszú évtizedek után a két testvér végre újra elkezd közeledni egymáshoz.

Ali Smith az Évszak-kvartett második részében is a tőle megszokott empátiával és virtuozitással szövi bele egy család életébe a múlt és a jelen problémáit, felidézi a Greenham Common-i női béketábor történetét, tiszteleg Barbara Hepworth és Shakespeare művészete előtt, és a karácsonyi vacsorán olyan nehezen emészthető fogásokat tálal fel, mint a bevándorlás, az álhírek és a Brexit.

A Tél édesbús történet családról, természetről, és arról, hogy mi történik, ha egyre kevesebb lesz körülöttünk a fény.

A sorozat következő két darabja magyarul még nem kapható, csak az angol változat.

Ali Smith: Tavasz

Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából
Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából

Mi egyesíti vajon Katherine Mansfieldet, Charlie Chaplint, Shakespeare-t, Rilkét, Beethovent, a Brexitet, a jelent, a múltat, az északi, a déli, a keleti, a nyugati égtájakat, az elveszett időket sirató férfit és a modern időkben rekedt nőt?

A nagy összekötő: a Tavasz.

A történet ide-oda vándorol az időben és a térben, ám Ali Smith bámulatos ügyességgel köti össze a szálakat. A magunk köré felhúzott falak, a bezárkózás idején  Smith kinyitja az ajtót a világra.

Az idő, amelyben élünk, megváltoztathatja a természetet, de vajon át tudja-e alakítani egy történet jellegét?

 

Ali Smith: Nyár

Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából
Évszakokra hangolt történetek Ali Smith tollából

Ali Smith káprázatos irodalmi turnéjának kihagyhatatlan fináléja, a szezonális kvartett a Nyár című darabbal zárul.

Adott egy valaha összetartó család, amely a jelenben széthullott. Nem tudják, hogy őket rokoni kötelék fűzi össze. A világ, amelyben élnek az összeomlás határán tántorog. Összességében minden széttörött…

Ám volt valaha egy csodaszép nyár. Ez a rég feledett nyár magában hordozza a jövőt.

Ez a történet a változás előtt álló emberek érzéseiről ad lenyomatot. Egy családról, akinek tagjai idegennek hiszik egymást, de mégis érzik az összetartó erőt egymás között. Hol kezdődik egy család? Mi a közös azokban, akik azt hiszik, hogy semmi közös nincs bennük?

 

 

 

Kép forrása: Pixabay, Líra, Libristo