Amikor arra gondolok, hányféleképpen lehet elkészíteni egy ünnepi vagy akár egy hétköznapi ételt, akkor mindig eszembe jut Gombóc Artúr. Fáradhatatlanul sorolta, hogy ő bizony rajong a tejcsokoládéért, a mogyorós csokoládéért, a kerek csokoládéért, a töltött csokoládéért…..folytathatnám a sort, mint Gombóc Artúr Pom-pomnak. Ez jutott eszembe, miközben a könyvesboltok gasztrokönyv kínálatát nézegetem: lehet főzni ugyanis magyarosan, vegánul, gyorsan, finomat, örömmel, erősítve az immunrendszert… Kiválasztottam most ötöt, jöjjenek most Rivalda rovatunkban gasztro könyvek karácsonyra.
#1. GasztroHobbi-Egyszerűen! Gyorsan! Finomat
Mint a mesében. Egy lány és egy fiú, Enikő és Gergő él, dolgozik, tervezget, álmodozik, ahogy mindenki más. Egyszer csak Enikő észreveszi, hogy napról napra jobban szeret főzni. Ahogy ez manapság szinte kötelező, főzős blogot indít, amelyen Gergő ételfotóival együtt megosztja a receptjeit. Kapnak érte a kommentekben hideget-meleget, de folytatják. Nem “csak azért is”, hanem örömből. Gergő kitalálja, hogy a receptek mellé videókat készít. Cseppet sem hagyományosakat: a videókon nem Enikő kever, kavar és magyaráz, csak az ételkészítés folyamata jelenik meg, egészen egyéni módon. És ez a siker kulcsa. Követőtáboruk alig pár év alatt több százezresre nő. Receptjeik majdnem ugyanolyan gyorsan elkészíthetők, mint a róluk forgatott videók. És nagyon finomak!
Enikő és Gergő közös hobbija, a GastroHobbi hivatássá vált, és most végre könyvek formájában is megjelennek legsikerültebb receptjeik, méghozzá a videókkal együtt!
#2. Borbás Marcsi: Magyarország finom-határon túl és azon is túl-Erdély
Erdélybe indulva mindig örömmel kelek útra, majd fájó szívvel jövök vissza, mert az ottlét sosem elég. Örökké akad még egy város, amit be akarok járni, még egy falu, ahol megaludnék, és természetesen még egy étel, amit kóstolni vágyok. Idővel gyűjtögetni kezdtem, s hazahoztam magammal azt, amit tudtam: sok szeretetet és néhány tucat jó fogást.
Borbás Marcsi érzelmekkel átszőtt könyv sorozatában azokra a tájakra kalauzolja az olvasót, melyekhez szoros szálakkal kötődik. Ízes ételek, lenyűgöző képi világ, személyes vallomások a magyar gasztronómia nagy utazójától. A sorozat harmadik kötete ezúttal a határon túlra kalauzol.
#3. Hugh Fearnley-Whittingstall: Jobbat enni, jobban élni
A Jobbat enni, jobban élni lapjain Hugh Fearnley-Whittingstall mindent megad, hogy megreformálhassuk étkezéseinket, és ezáltal életünket. A 7 út mellett pedig 100 legegészségesebb receptjét is megosztja velünk, hogy a “jobbat enni, jobban élni” ne csak üres szólam maradjon. Könyve minden egyes tanácsa megvalósítható, legyen szó a jó és rossz szénhidrátok felismeréséről, a zsírral kapcsolatos félelmeink elhagyásáról, zsigereink jól tartásáról, és hogy tudatosan döntsünk arról, mikor eszünk… és mikor tartunk szünetet.
#4. Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.
Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.
A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.
A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.
A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.
A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.
Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.
Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!
#5. Mimi Thorisson: Itália ízei
“A főzés már magában is varázslat, az olasz ételek elkészítése pedig egyenesen alkímia” – vallja a szerző, Mimi Thorisson. Piemonttól Umbriáig, Lombardiától Abruzzóig bejárja az olasz régiókat, és 100 olyan egyszerűen elkészíthető receptet mutat be, amelyek mindegyike hagyományos, időtlen és sikkes, azaz tökéletesen olasz.
A fotókon is látható ételek mesések – szó szerint is, hiszen Olaszországban minden ételnek története van, amelyeknek mi is részesei lehetünk a leírásoknak és a lenyűgözően szép képeknek köszönhetően.”Mimi Thorisson megrendítően szépen és szeretetteljesen mesél Olaszországról és olyan ételek receptjeit írja le, amelyektől mindig nosztalgikus hangulatba kerülök. E könyvet lapozgatva az olaszok életszeretete és ételek iránti rajongása mindenkit magával ragad.”
Gianni Annoni