Fiatal tehets√©gek: Hal√°sz Rita, Harag Anita, k√©t kort√°rs magyar szerzŇĎ, akiktŇĎl √©rdemes olvasni

fiatal tehetségek

Mondan√°m, hogy tematikus aj√°nl√≥ k√∂vetkezik, de valahogy nem szeretem azokat a fel√ľt√©seket, amik ezut√°n szoktak j√∂nni. “H√°rom k√∂nyv tavaszra”, vagy “ezeket a k√∂nyveket olvasd¬† tavasszal”. Ink√°bb mutatok nektek olyan k√∂nyveket, amit t√©nyleg √©rdemes elolvasni. Ez a sorozat olyan magyar szerzŇĎk k√∂nyveit mutatja be, akik m√©lt√°n ker√ľlnek fel Kata k√∂nyvespolc√°ra. Tehets√©gesek, √≠rnak, √©s milyen fiatalok. A fiatal tehets√©gek rovatunk az√©rt j√∂tt l√©tre, hogy a kort√°rs magyar szerzŇĎket t√°mogassa √©s n√©pszerŇĪs√≠tse.¬† Hal√°sz Rita, Harag Anita, k√©t kort√°rs magyar szerzŇĎ, akiktŇĎl √©rdemes olvasni.

Hal√°sz Rita: M√©ly levegŇĎ

Tal√°n √ļgy van ez, hogy az ember mindig m√°sra k√≠v√°ncsi, de valahogy m√©gis van egy-egy olyan szerzŇĎ, vagy ink√°bb mŇĪfaj, amihez mindig visszat√©r. Ilyen nekem a novella, √©s persze a t√©ma sem mindegy. A Fiatal tehets√©gek elsŇĎ szerzŇĎje, Hal√°sz Rita.¬† ¬† Vannak mondatok, amelyeknek soha nem volna szabad elhangzaniuk. “Vannak dolgok, amelyeknek soha nem volna szabad megt√∂rt√©nni√ľk. Vera fuldokol a h√°zass√°g√°ban, √©s egy durva veszeked√©s ut√°n elk√∂lt√∂zik a f√©rj√©tŇĎl k√©t kisgyerek√©vel.

Döntenie kell:

megpr√≥b√°lja rendbe hozni a h√°zass√°g√°t, vagy √ļjrakezdi az √©let√©t, √©s megtanul ism√©t szabadon l√©legezni.
Hal√°sz Rita k√≠m√©letlen pontoss√°ggal t√°rja fel egy harmincas p√°r kapcsolat√°nak alakul√°s√°t √©s v√°ls√°g√°t, majd a s√ļlyos szembes√ľl√©sekkel terhes kivezetŇĎ √ļt √°llom√°sait. Nem kendŇĎz el semmit, √©s nem szolg√°ltat igazs√°got senkinek. Az elsŇĎ szem√©lyŇĪ elbesz√©l√©s mondatai feszesek, felkavar√≥an ŇĎszint√©k √©s √©lesen ironikusak. A traumatikus √©lm√©nyeket mes√©kkel, a val√≥s√°gost irre√°lissal, √°lomszerŇĪvel, s√ļlyos t√©m√°it humorral, a feket√©t feh√©rrel keveri. Vegy√ľnk egy M√©ly levegŇĎt, felszabad√≠t.”

“Kivel √©ltem eddig? Ki vagyok √©n, hogy ennyi ideig √©ltem vele?”

A könyvet ITT találjátok.

Hal√°sz Rita

1980-ban sz√ľletett, √©rdekes, hogy¬† 2013 k√∂r√ľl d√∂nt√∂tt √ļgy, hogy √≠rni fog. MŇĪv√©szett√∂rt√©n√©sz, a Sz√©pmŇĪv√©szeti M√ļzeumban dolgozik. 2017-tŇĎl publik√°l rendszeresen irodalomi foly√≥iratokban. Ez a k√∂nyv ¬†“sz√°mos igen √©rz√©keny k√©rd√©st √©rint.¬† Nagy √©letvezet√©si v√°laszt√°sok, sz√ľlŇĎ-gyerek kapcsolatok, tov√°bb cipelt csal√°di √©s szem√©lyes traum√°k, p√°rkapcsolati k√©rd√©sek ‚Äď √©s persze a b√°ntalmaz√≥ kapcsolat. √Čn azt l√°tom, hogy a k√∂nyv egyszerre tud kendŇĎzetlen, n√©ha kegyetlen lenni, ugyanakkor k√©pes arra, hogy nagyon √°rnyalt √©s nem didaktikus m√≥don dolgozzon fel k√©rd√©seket.”

Harag Anita: Az √©vszakhoz k√©pest hŇĪv√∂sebb

√Čs m√°r itt is van a Fiatal tehets√©gek m√°sodik szerzŇĎje, aki 1988-ban sz√ľletett. 2018-ban Petri Gy√∂rgy-d√≠jat kapott. Ez az elsŇĎ k√∂tete. Tiszt√°n eml√©kszem, amikor olvastam a c√≠m√©t: Az √©vszakhoz k√©pest hŇĪv√∂sebb. A szerzŇĎ novell√°i t√∂bbek k√∂z√∂tt azt mutatj√°k meg, hogy a h√©tk√∂znapi banalit√°sokban is gyakran √©rhetnek minket komoly traum√°k, melyek m√∂g√∂tt bonyolult emberi kapcsolatok, √©s f√©lresiklott √©letek rejlenek. Maga a c√≠m, egy novella c√≠me, ami kicsit megfoghatatlan, √©s ahogy a szerzŇĎ mondja, ahogy elolvassuk a k√∂nyvet, van egy kis “hŇĪv√∂ss√©g” a sz√∂vegekben. Vagy legink√°bb t√°vols√°gtart√°s. Nem mondja ki az √©rz√©seit, azt√°n valahogy m√©gis elmondja, de teljesen m√°shogy, mint m√°s. Szorong√°s, elfojt√°s jellemzi a mes√©lŇĎt.

IsmerŇĎs szitu√°ci√≥k, egyszerŇĪ emberi √©letek k√∂nyve ez

‚Äě√Ālldog√°l, √©s az egyik piros kab√°tos l√°nyr√≥l √©n jutok az esz√©be. Vagy egy francia bulldogr√≥l, hogy odafutok, megsimogatom. Vagy egy illatr√≥l, ut√°nafordul. √Ālldog√°l, √©s valamirŇĎl az esz√©be jutok, de nem vagyok ott. Ha az esz√©be jutok, sosem vagyok ott. Ha az eszembe jut, sosincs itt. Olyan meg nincs, hogy ne jusson az eszembe.” Harag Anita t√∂rt√©netei ismerŇĎs helyzeteket mutatnak meg v√°ratlan szempontokb√≥l. Valaki nyelvismeret n√©lk√ľl pr√≥b√°l helyt√°llni egy multic√©gn√©l, valaki a halott apja ut√°n pr√≥b√°l rendet rakni annak h√°z√°ban, valaki a demens nagyanyj√°val pr√≥b√°l sz√≥t √©rteni. A rokonok √©rthetetlenek, a kapcsolatok keser√©desek.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: