Helló március!

Helló március!

Helló március! Helló tavasz! Viszlát jégvirág, helló nárciszok! Viszlát hóvihar, helló napsütés! Miközben búcsút int a tél és mi önfeledten köszöntjük a tavaszt van valami, ami állandó, a könyvek szeretete. Jöjjön most öt tavaszi megjelenés, jöjjön a márciusi könyvajánló! 

 

#1. Oravecz Imre: Halászóember

Helló március!
Helló március!

,,Szajla esztendők múltán egyetlen valóságos és pontosan feltérképezett pontja (…) életemnek, ahol álmomban is kiismerem magam (…) A hely, amelyet halálunk órájáig újra meg újra felkeres a képzelet, ahol együtt van minden, amire az életben csak szükségünk lehet (…) Számomra ez a hely a képzelet kiapadhatatlannak tetsző forrása. Új képzeteimnek is az ottaniakkal kell először megbirkózniuk.” -(Oravecz Imre)

 

 

 

 

#2. Rudolf Kassner: Rilke emlékezete

Helló március!
Helló március!

Rudolf Kassner (1873-1959) osztrák filozófus, esszéista, Rilke barátja és szellemi társa, Rilke halála után foglalta össze emlékeit a költőről. A kötetben az író valamennyi Rilke-tanulmánya olvasható.

#3. Jászberényi Sándor: Tíz év háború
Helló március!
Helló március!

Jászberényi Sándor az elmúlt 10 évben végigtudósította az egyiptomi forradalmat, járt a líbiai polgárháborúban, vagy kéttucatszor a Gázai Övezetben, Irakban és Szíriában az Iszlám Állam dúlása alatt, Nigériában, Csádban, Jemenben. Ezalatt az évtized alatt elhasznált vagy négy kamerát. Kettőt a szeme előtt törtek darabokra a hatóságok, egyet elloptak, egynek megette a szenzorát a sivatagi homok. Mindent és mindig fotózott, élőket és halottakat, katonákat és civileket, örömöt és bánatot. Tíz év háborút tart a kezében az olvasó.

#4. Dicső Zsolt, Liebhauser János: ,,Átfénylik rajtunk”
Helló március!
Helló március!

„Sokat tanultam tőle, talán tőle tanultam a legtöbbet, bár nehezen tudnám megmondani, pontosan mit is tanultam. Mészölynél az ember végül is mindig a csendhez jut el. Róla lehet a legjobban hallgatni. Addig feszítette a mondatait, hogy végül áttetszővé váltak. Átfénylik rajtuk a dolgok mögötti örök hallgatás.” (Győrffy Ákos)

Kötet szerzői: Baranyai László, Bazsányi Sándor, Berka Attila, Csabai László, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Dicső Zsolt, Forgács Péter, Gacsályi József, Géczi János, Gerőcs Péter, Győrffy Ákos, Hacsek Zsófi, Jankovics Zoltán, Kukorelly Endre, Liebhauser János, Lovas Csilla, Margetin István, Márton László, Móser Zoltán, Nagy Izabella, Orcsik Roland, Péterfy Gergely, Rigó Kata, Sós Dóra, Szabó Róbert Csaba, Székelyhidi Zsolt, Szilágyi Zsófia, Szilasi László, Szkárosi Endre, Szolláth Dávid, Szörényi László, Tóth Krisztina, Vass Tibor, Vörös István, Zalán Tibor

#5. Mács József: Égig érő palatábla
Helló március!
Helló március!

Mács József (Bátka,1931 – Pozsony, 2017) felvidéki nagyar író, publicista, szerkesztő, műfordító. Az MMA néhai tagja.

Az Égig érő palatábla (1993) első rendszerváltás utáni kötete, amelyben egy vegyes házasságban született, magyarul már nem beszélő unoka és nagyapja kapcsolatát tárja elénk, miközben bemutatja egy gömöri falu életét. „Azontúl, hogy a Csehországban szakadt család sarját igyekszik a történet tulajdonképpeni főhőse, az öregember visszaédesgetni a szülőföld édes anyanyelvéhez, tükröt is tart az otthon maradó, de lélekben távozó, asszimilációt erősítő, önfeladó magyarok elé. [… Az író] neve mellett nem véletlenül szerepel az idézet: Soha nem volt számomra érdekesebb és fontosabb téma, mint a népem sorsa.” (Kövesdi Károly)

 Rinner Anita

Képek forrása: Pixabay, Líra

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.