Interj√ļ Szlavicsek Judittal

Interj√ļ Szlavicsek Judittal

Azok a dolgok, melyek spont√°n t√∂rt√©nnek vagy legal√°bbis nem ragaszkodunk hozz√°juk g√∂rcs√∂sen, azok a dolgok siker√ľlnek √°ltal√°ban a legjobban. Nincs ez m√°sk√©pp Szlavicsek Judit √≠r√≥ karrierj√©vel sem, hiszen sok√°ig nem hitt abban, hogy a b√∂lcs√©sz diploma ut√°n √≠r√≥i bab√©rokra t√∂rhet. M√©gis olyan krimiket √≠r, melyben a szereplŇĎket √≥hatatlanul kedveli az olvas√≥. Thrillerbe hajl√≥ jelenetek, borzongat√≥ k√©pek. Berill Shero besz√©lgetett Szlavicsek Judit √≠r√≥val, akivel k√∂z√∂sen v√°laszt tal√°ltak egy r√©g√≥ta nyitott k√©rd√©sre.

Mi, emberek szeret√ľnk kukucsk√°lni, k√≠v√°ncsiak vagyunk, ha az utca v√©g√©n t√∂rt√©nik valami. Lass√≠tunk, ha egy baleset helysz√≠n√©re t√©ved√ľnk. A krimi ezt a k√≠v√°ncsis√°got el√©g√≠ti ki valahol. V√°rjuk, hogy mi fog t√∂rt√©nni, ki a gyilkos, mi a k√∂vetkezŇĎ esem√©ny.

BS: ‚Äď Van-e olyan k√©rd√©s, amit sosem tettek fel, de mindig szerett√©l volna besz√©lni r√≥la?

SzJ: ‚Äď Ink√°bb olyan van, amit minden alkalommal megk√©rdeznek, de m√©g mindig nem tudom r√° a v√°laszt. Ez pedig az, hogy mi√©rt pont krimit √≠rok. Minden √ļjs√°g√≠r√≥i k√©rd√©sre v√°laszolok, de erre m√©g magamnak sem tudok egzakt v√°laszt adni. Szeretn√©m hitelesen megv√°laszolni, ha egyszer siker√ľl, az nekem is seg√≠t meg√©rteni, hogy mi√©rt √≠rok √©s mi dolgom van nekem az √≠r√°ssal 47 √©vesen.

BS: ‚ÄďMenj√ľnk vissza idŇĎben, mikor kezdt√©l el √≠r√°ssal foglalkozni?

SZJ: ‚ÄďKlasszikus b√∂lcs√©sz voltam, aki eg√©sz √©let√©ben m√°st sem csin√°lt, csak olvasott. Irodalomelm√©let szakon v√©geztem a P√©csi Tudom√°nyegyetem B√∂lcs√©szkar√°n, de nagyon hossz√ļ ideig olvas√≥k√©nt vagy m√©g akk√©nt sem funkcion√°ltam. Elv√©geztem a jogi egyetemet, sz√ľltem h√°rom gyereket. Mindenhol volt a f√≥kusz, csak nem az irodalmon, nagyon t√°vol ker√ľltem tŇĎle. Hossz√ļ ideig egy√°ltal√°n nem gondoltam arra, hogy valaha ism√©t k√∂z√∂m lesz az √≠r√°shoz. √Ėr√ľltem, hogy elv√©geztem a b√∂lcs√©szkart, de k√ľl√∂n√∂sebben nem vettem haszn√°t, nem dolgoztam soha b√∂lcs√©szk√©nt. Akkor kezdtem el foglalkozni az √≠r√°ssal, amikor 5 √©vvel ezelŇĎtt sz√ľlŇĎv√°rosomb√≥l, H√©v√≠zre k√∂lt√∂zt√ľnk.

Sok√°ig nem tal√°ltam olyan minŇĎs√©gŇĪ jogi munk√°t, amit √ļgy gondoltam, hogy √©rdemes lenne csin√°lni. Ez√©rt √ļgy d√∂nt√∂ttem, hogy belev√°gok valami eg√©szen m√°sba. Elmentem az idegenforgalomba dolgozni, ahol nem kellett szellemi munk√°t v√©gezni. Val√≥sz√≠nŇĪleg ez hatott r√°m olyan felszabad√≠t√≥an, hogy ott mertem hagyni a jogi p√°ly√°t. Megnyitott bennem mindenf√©le g√°takat, emellett k√∂zrej√°tszott a klasszikus 40 pluszos √©letk√∂zepi v√°ls√°g is. Mindig volt affinit√°som az √≠r√°shoz. B√°rmilyen sz√∂veggel dolgoztam, ak√°r jog√°szk√©nt, meg√°llap√≠tott√°k, hogy nagyon ig√©nyes, j√≥ minŇĎs√©gŇĪ sz√∂vegeket adok ki a kezembŇĎl. Az √°ltal√°nos iskol√°ban is √©n voltam az, akinek felolvast√°k a fogalmaz√°sait. A b√∂lcs√©szkar alatt sz√≠nh√°zkritik√°kat √≠rtam, amik az egyetemi √ļjs√°gban jelentek meg. Sok√°gi nem hittem, hogy az √≠r√°s bele fog f√©rni az √©letembe. Ez aj√°nd√©k sz√°momra.

BS: – Ha j√≥l tudom, m√ļlt ny√°ron a Prae Kiad√≥ KrimiMa elnevez√©sŇĪ novella-p√°ly√°zat√°n elsŇĎ helyez√©st √©rt√©l el. A meg√≠rt novell√°ddal a p√°ly√°zati kih√≠v√°s izgatott vagy a konkr√©t t√©ma dolgozott benned, ami pap√≠rra k√≠v√°nkozott.

SZJ: ‚Äď A p√°ly√°zati felh√≠v√°s az√©rt fogott meg, mert krimi novell√°kat v√°rtak a szerzŇĎktŇĎl. Nem szoktam, vagy nagyon ritk√°n √≠rok szem√©lyes jellegŇĪ t√∂rt√©net. Ha novell√°t √≠rok √©s az nem krimi, akkor a saj√°t neh√©zs√©geim, vagy probl√©m√°im k√∂sz√∂nnek vissza benn√ľk. A Prae Kiad√≥ krimi novella p√°ly√°zat√°ba az√©rt v√°gtam bele, mert nagyon sok novellap√°ly√°zat van, de krimi nincsen. Azt gondolom, hogy nem vagyok klasszikus novella√≠r√≥, k√ľl√∂n√∂sen nem sz√©p√≠r√≥. Mindig zs√°nerben gondolkodtam, a krimin k√≠v√ľl a thriller foglalkoztat. Nem √©rdekel, sem a sci-fi, sem a horror. Sok p√°lyat√°rsam dolgozik azon, hogy irodalmi foly√≥iratokban megjelenjen, ami j√≥ bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©g, de nem nekem val√≥.

BS: ‚Äď Mi√©rt √©rzed √≠gy? A hat√°ridŇĎ vagy a k√∂t√∂tt karaktersz√°m zavar?

SZJ: ‚Äď Abb√≥l fakad a t√°vols√°gtart√°som, hogy el√©g k√©sŇĎn √°lltam neki az √≠r√°snak. T√∂bb √ļtja van annak, hogy “befuthasson” ma Magyarorsz√°gon egy √≠r√≥. A¬† p√°lyakezdŇĎ √≠r√≥k arra t√∂rekednek, hogy min√©l t√∂bb megjelen√©s√ľk legyen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ foly√≥iratokban vagy m√°s fel√ľleteken, √≠gy jutnak el a gondolataik az emberekhez. Persze ez m√©g nem a siker kulcsa, egy √∂n√°ll√≥ k√∂tetet kiadni hagyom√°nyos kiad√°sban nem egyszerŇĪ feladat. Kicsi a piac √©s hossz√ļ √©vek alatt √©rik be a befektetett munka.

√ögy gondoltam, √©n m√°r idŇĎs vagyok ahhoz, hogy megpr√≥b√°ljak gy√∂keret verni ebben a nagyon szŇĪk, magyar irodalmi k√∂zegben, ez√©rt v√°lasztottam a m√°sik utat, az online t√©rben val√≥ indul√°st. Nagy elŇĎnye a kort√°rs szerzŇĎknek, hogy ez√°ltal sokkal k√∂nnyebben k√©pesek olvas√≥ra lelni. Az √∂nmenedzsel√©s nem egyszerŇĪ. A neh√©zs√©ge az, hogy teljesen egyed√ľl vagy √©s fel kell √©p√≠teni magad, mint egy brandet. Az elej√©tŇĎl fogva azt gondoltam, hogy ez lesz az utam. Nem √©n d√∂nt√∂k, mindig a sz√∂veg d√∂nt. Csin√°lhatom j√≥l, vagy rosszul a Facebook-oldalamat, ha a sz√∂veg bej√∂n √©s az olvas√≥t megfogja, csak az sz√°m√≠t.

BS: ‚Äď Sok krimi√≠r√≥ √≠r√≥i √°ln√©ven √≠r, nincs arcuk, nem jelennek meg nyilv√°nosan. Mit gondolsz elŇĎny sz√°modra, hogy nem √≠r√≥i √°ln√©ven √≠rsz?

SZJ: ‚Äď Szerintem itt is k√©t √ļt van. Az egyik a misztikus Kondor Vilmos, Szerencs√©s D√°niel f√©le √ļt. Ez nem sok mindenkinek √°ll j√≥l. Kondor Vilmos karakter√©t fel√©p√≠tett√©k. A kiad√≥nak ebben √≥ri√°si marketing munk√°ja volt. Azt a misztikumot, hogy nem tudod kicsoda, egyed√ľl nem tudod megcsin√°lni. Kell, hogy m√∂g√∂tted √°lljon egy nagy kiad√≥, aki ezt a brandet fel√©p√≠ti. Egy ilyen outsiderk√©nt indul√≥ embernek, amilyen √©n vagyok, csak a m√°sik √ļt volt j√°rhat√≥.

Amikor nekem d√∂nteni kellett, sz√°momra teljesen term√©szetes d√∂nt√©s volt, hogy beleadom az arcomat, a saj√°t nevemet. Azt tapasztaltam, hogy kell egy bizonyos fok√ļ szem√©lyess√©g, amire r√° tud kapcsol√≥dni az olvas√≥. Nekem nincs olyan munkak√∂r√∂m, amihez ez bezavarna. Vannak olyan szerzŇĎk, akik a civil foglalkoz√°suk miatt ezt nem tehetik meg. Az megint egy m√°sik t√∂rt√©net, ha a szerzŇĎ nem tud bele√°llni a saj√°t nev√©vel √©s arc√°val. N√°lam ilyen k√∂r√ľlm√©ny abszol√ļt nem volt.

BS: ‚Äď A t√∂rt√©neteid k√∂z√∂tt kev√©s a szem√©lyes. Azokban meg mered mutatni a saj√°t √©rz√©seidet?

SZJ: Tal√°n most m√°r meg tudom v√°laszolni, hogy mi√©rt krimit √≠rok. Mert a krimi m√∂g√© j√≥ elb√ļjni. Sosem fogok nonfictiont √≠rni, sosem fogok a saj√°t √©letemrŇĎl √ļgy √≠rni, ahogy egy√©bk√©nt ennek most van egy nagyon divatos, vagy felfut√≥ √°ga. A nŇĎi b√°ntalmaz√°s, ak√°r saj√°t t√∂rt√©netekbŇĎl sz√©pirodalmi ig√©nyess√©ggel meg√≠rott k√∂nyveknek hatalmas piaca van. √Čn k√©ptelen lenn√©k √≠gy √≠rni magamr√≥l.

Amikor √∂n√©letrajzi ihlet√©sŇĪ az √≠r√°som, akkor is pr√≥b√°lok h√°tra l√©pni √©s stiliz√°lni. Rengeteg indulatot, f√°jdalmat, √©rzelmet bele lehet √ļgy pakolni egy t√∂rt√©netbe, hogy elb√ļjtatod a saj√°t √©rz√©seidet, m√©gis megjelenik benne. EbbŇĎl a szempontb√≥l zsigeri indulatokkal √©s √©rzelmekkel dolgozik a krimi. √Čppen ez√©rt alkalmas arra, hogy ki√≠rd magadb√≥l az √©rz√©seidet, de ne egy az egyben. √ögyhogy igen itt a v√°lasz, val√≥sz√≠nŇĪleg ez√©rt v√°lasztottam a krimit.

BS: ‚Äď Kardos J√ļlia karakter√©ben h√°ny t√∂rt√©net van?

SZJ: ‚Äď Egy biztosan. Ha j√≥l belegondolok Juli karakter√©ben nagyon sok sok lehetŇĎs√©g van. Nincs gyereke, kora negyvenes, ak√°r m√©g belef√©rhet a csal√°d. Nincs bar√°tja, de ez is v√°ltozhat. Pont egy olyan karakter, amire fel lehet √©p√≠teni egy hosszabb sorozatot. Az √©let majd hozza, hogy szeretik-e, akarj√°k-e. √Čn kedvelem ŇĎt, sz√≠vesen √≠rn√©k m√©g r√≥la, mert egy csom√≥ mindent √©n is akkor tudok csak meg r√≥la, amikor √≠rom a t√∂rt√©netet, de majd az √©let hozza, hogy erre lesz-e ig√©ny, kiad√≥.

BS: ‚Äď Kardos J√ļlia kapcs√°n m√©g az fogalmaz√≥dott meg bennem, hogy egy Magyarorsz√°gon bel√ľl j√°tsz√≥d√≥ t√∂rt√©net magyar szereplŇĎkkel, val√≥s helysz√≠nekkel nem szŇĪk√≠ti le a lehets√©ges cselekm√©nyt?

SZJ: ‚Äď K√∂zel√≠ts√ľk meg m√°shonnan a k√©rd√©st. Van-e magyar krimi? Mi az a magyar krimi? Ha bev√°llaljuk azt, hogy magyar helysz√≠n, magyar szerzŇĎ, akkor magyar nevŇĪ szereplŇĎkkel kell dolgozni. Nem v√©letlen, hogy sok magyar szerzŇĎ angolsz√°sz k√∂rnyezetbe helyezi angolsz√°sz nevekkel a krimij√©t, mert a magyar krimiolvas√≥ is azon szocializ√°l√≥dott, k√∂nnyen ny√ļl √©rte. Az, hogy Kardos J√ļlia sz√°zados, sut√°nak hat. Ha messzebbre helyezŇĎdik, t√°volabb az olvas√≥ √©let√©tŇĎl, k√∂nnyebb kiszakadni a val√≥s√°gb√≥l √©s azonosulni vele. Az, hogy ugyanazon az utc√°n j√°r, mint √©n, abban a Balatonban f√ľrdik, ahov√° √©n is nyaralni j√°rok, nem k√∂nny√≠ti meg a befogad√°st.

Az biztos, hogy ez egy nehez√≠tett terep, mert szerintem nincsen fel√©p√≠tett olvas√≥k√∂z√∂ns√©ge. A kort√°rs, magyar, val√≥s helysz√≠neken, nagyon val√≥s√°gos figur√°kkal, magyar nevŇĪ emberekkel, magyar probl√©m√°kkal k√ľzdŇĎ karakterek egy ideje nincsenek a piacon. Hatalmas lutri, egy√°ltal√°n nem biztos, hogy j√≥l j√∂v√∂k ki belŇĎle. De nem tudok m√°st √≠rni. Alkatilag alkalmatlan vagyok arra, hogy m√°shov√° helyezzem a t√∂rt√©neteimet. Lehet, hogy k√∂nnyebb √©s egyszerŇĪbb √ļt lenne, de nem megy. Enn√©l maradok, ez egy misszi√≥ is. J√≥ lenne fel√©p√≠teni, sok-sok szerzŇĎnek egy√ľtt. Az olvas√≥k ismerj√©k meg, hogy ezt is lehet, mi√©rt ne lehetne itt is bŇĪn√ľgyi t√∂rt√©net?

Ahogy a szocialista krimik idej√©ben Matyasovszki, M√°g Bertalan √≠r√°sai, amit im√°dtak az emberek. Hagyom√°nya volt ennek a mŇĪfajnak, de azt√°n kimaradt j√≥ p√°r √©vtized, amikor nem sz√ľlettek ilyen sz√∂vegek. Azt√°n j√∂tt Kondor Vilmos. Amikor t√∂rt√©nelmi korba helyezel valamit az elt√°vol√≠t, sokkal k√∂nnyebb√© teszi a befogad√°st. Azzal, hogy sz√°zad eleji Budapesten j√°tsz√≥dik, √©jszakai b√°rok, mulat√≥k szerepelnek a t√∂rt√©netben, behoz olyan k√©peket, amiket nem ismersz. Izgat az √©rdekess√©g. Amit √©n csin√°lok az a legkev√©sb√© megszokott √ļt, nem is egyszerŇĪ.

BS: ‚Äď Az olvas√≥k egy r√©sze tal√°n az√©rt vesz k√∂nyvet a kez√©be, hogy t√°volabb ker√ľlj√∂n a saj√°t probl√©m√°it√≥l. Erre j√∂n Kardos J√ļlia, aki ugyanazzal k√ľzd, amivel ŇĎ. Ez ak√°r elt√°ntor√≠thatja az olvas√°st√≥l, vagy √©pp pont a k√∂nyvedben keres v√°laszokat a saj√°t k√©rd√©seire. Azt gondolom, izgalmas kih√≠v√°s magunkra ismerni benne √©s a L√©gy/ott fesz√ľlts√©gekkel teli olvasm√°ny. Ezt t√°masztja al√°, hogy felkapott a k√∂nyved. Hogy tal√°lt√°l kiad√≥t?

SZJ: ‚Äď Egy√°ltal√°n nem kerestem kiad√≥t. A balatonikrimi.blog.hu oldalamr√≥l tettem ki p√©ntek est√©nk√©nt folytat√°sokban, akkor m√©g West Cost n√©ven futott. Amikor befejeztem, elment√ľnk nyaralni. Ut√°na hossz√ļt√°vra azt terveztem, hogy majd √∂sszedobok belŇĎle egy k√∂nyvet √©s elk√ľld√∂zgetem ide-oda. Ehhez k√©pest, egyik nap felh√≠vott FejŇĎs √Čva, hogy most olvasta egy √ľltŇĎ hely√©ben az √∂sszes r√©szt √©s szeretn√© kiadni. Meglepett a dolog, mert m√©g nem n√©ztem ut√°na, hogy milyen lehetŇĎs√©geim lenn√©nek, de a szem√©lyes tal√°lkoz√≥nkon nagyon szimpatikus volt, ami meggyŇĎz√∂tt, √≠gy ker√ľltem az Erawan Kiad√≥hoz.

BS: ‚Äď Mikorra v√°rhatjuk a k√∂vetkezŇĎ t√∂rt√©netet?

SZJ: ‚Äď Augusztus v√©g√©n befejeztem az Utol√©r √ļgyis c√≠mŇĪ Kardos J√ļlia t√∂rt√©netet.

Kép forrása : Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: