Kaland az Aranyalma Mesekertben

Kaland az Aranyalma Mesekertben

Magyarország nyugati szegletében, Győrújfalun a Sudár birokon nyitotta meg nemrégiben kapuit az Aranyalma Mesekert. A program szakmai vezetője Mátai Enikő meseterapeuta. A kertben található türkizkék meseládikók segítségével izgalmas önismereti utat járhatnak be az idelátogatók. 

A meseterápiás módszer szerepe

Mátai Enikő, aki szociálpedagógiai végzettséggel rendelkezik a Kincskereső Meseterápiás módszer képviselője. A szakember 2018 óta tart meseterápiás foglalkozásokat, mind egyéni, mind csoportos formában. Véleménye szerint a mesék alapvetően felnőtteknek íródtak és a történetek segítségével mi magunk is komoly önismereti utat járhatunk be. A mesék mélyebb tartalmai közelebb vihetnek bennünket céljaink feltérképezésében, elérésében, de lelki egészségünk megőrzésében is jelentős szerepük lehet. A meseterapeuta kismamák számára is tart foglalkozásokat, amelyek kimondottan az anyaságra, az arra való felkészülésre fókuszálnak.

Sudár Zsókával egy véletlen találkozás hozta össze és ő nyitott volt a mesék világára, így született az együttműködés és a ,,Mesél a kert” foglalkozásokat azóta is közösen tartják Zsókával. Enikő mesél egy történetet, Zsóka pedig a mesében szereplő növényekhez kapcsolódóan adja át a tudását. A foglalkozásokat általában a szabadban, a Négy Tölgyfa körül tartják.

Aranyalma Mesekert

A Mesekertben ládikók rejtik a meséket, melyek egy elvarázsolt birtokon találhatóak. Amikor kinyitjuk ezeket a ládákat, azok a meglepetés erejével hatnak ránk, a meséket olvasva beindul a fantáziánk, belső képeink is ilyenkor aktiválódnak. Minden történethez kapcsolódnak kérdések és próbák. A kérdések önmagunkhoz és egymáshoz vezetnek. Az állomásokon próbák is várják a kalandorokat, amelyek hol viccesek, hol elgondolkodtatóak. Jelenleg hat állomása van a Mesekertnek, melyek közül négy szigetközi mesét rejt, így a helyi vonatkozású történeteket is megismerhetik az ide érkezők. Emellett olvasható mégy egy grúz  és egy indiai történet is. Ezeknek a szimbolikája és a tematikája illik a koncepcióba.

A látogatók megérkezéskor egy kulcsot kapnak a ládákhoz és egy mesebeli térképet tartalmazó útlevelet . Amennyiben sikeresen végigjárják a kialakított útvonalat, oklevél a jutalmuk.

Egyénileg és családdal is remek programlehetőség lehet a Mesekert, mivel a meséket mindenki a saját szintjén fogadja be, így más-más élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak.

Rinner Anita

 

 

Forrás: szigetközélet

Kép forrása: Pixabay

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.