Kaland az Aranyalma Mesekertben

Kaland az Aranyalma Mesekertben

Magyarorsz√°g nyugati szeglet√©ben, GyŇĎr√ļjfalun a Sud√°r birokon nyitotta meg nemr√©giben kapuit az Aranyalma Mesekert. A program szakmai vezetŇĎje M√°tai EnikŇĎ meseterapeuta. A kertben tal√°lhat√≥ t√ľrkizk√©k mesel√°dik√≥k seg√≠ts√©g√©vel izgalmas √∂nismereti utat j√°rhatnak be az idel√°togat√≥k.¬†

A meseterápiás módszer szerepe

M√°tai EnikŇĎ, aki szoci√°lpedag√≥giai v√©gzetts√©ggel rendelkezik a KincskeresŇĎ Meseter√°pi√°s m√≥dszer k√©pviselŇĎje. A szakember 2018 √≥ta tart meseter√°pi√°s foglalkoz√°sokat, mind egy√©ni, mind csoportos form√°ban. V√©lem√©nye szerint a mes√©k alapvetŇĎen felnŇĎtteknek √≠r√≥dtak √©s a t√∂rt√©netek seg√≠ts√©g√©vel mi magunk is komoly √∂nismereti utat j√°rhatunk be. A mes√©k m√©lyebb tartalmai k√∂zelebb vihetnek benn√ľnket c√©ljaink felt√©rk√©pez√©s√©ben, el√©r√©s√©ben, de lelki eg√©szs√©g√ľnk megŇĎrz√©s√©ben is jelentŇĎs szerep√ľk lehet. A meseterapeuta kismam√°k sz√°m√°ra is tart foglalkoz√°sokat, amelyek kimondottan az anyas√°gra, az arra val√≥ felk√©sz√ľl√©sre f√≥kusz√°lnak.

Sud√°r Zs√≥k√°val egy v√©letlen tal√°lkoz√°s hozta √∂ssze √©s ŇĎ nyitott volt a mes√©k vil√°g√°ra, √≠gy sz√ľletett az egy√ľttmŇĪk√∂d√©s √©s a ,,Mes√©l a kert” foglalkoz√°sokat az√≥ta is k√∂z√∂sen tartj√°k Zs√≥k√°val. EnikŇĎ mes√©l egy t√∂rt√©netet, Zs√≥ka pedig a mes√©ben szereplŇĎ n√∂v√©nyekhez kapcsol√≥d√≥an adja √°t a tud√°s√°t. A foglalkoz√°sokat √°ltal√°ban a szabadban, a N√©gy T√∂lgyfa k√∂r√ľl tartj√°k.

Aranyalma Mesekert

A Mesekertben l√°dik√≥k rejtik a mes√©ket, melyek egy elvar√°zsolt birtokon tal√°lhat√≥ak. Amikor kinyitjuk ezeket a l√°d√°kat, azok a meglepet√©s erej√©vel hatnak r√°nk, a mes√©ket olvasva beindul a fant√°zi√°nk, belsŇĎ k√©peink is ilyenkor aktiv√°l√≥dnak. Minden t√∂rt√©nethez kapcsol√≥dnak k√©rd√©sek √©s pr√≥b√°k. A k√©rd√©sek √∂nmagunkhoz √©s egym√°shoz vezetnek. Az √°llom√°sokon pr√≥b√°k is v√°rj√°k a kalandorokat, amelyek hol viccesek, hol elgondolkodtat√≥ak. Jelenleg hat √°llom√°sa van a Mesekertnek, melyek k√∂z√ľl n√©gy szigetk√∂zi mes√©t rejt, √≠gy a helyi vonatkoz√°s√ļ t√∂rt√©neteket is megismerhetik az ide √©rkezŇĎk. Emellett olvashat√≥ m√©gy egy gr√ļz¬† √©s egy indiai t√∂rt√©net is. Ezeknek a szimbolik√°ja √©s a tematik√°ja illik a koncepci√≥ba.

A l√°togat√≥k meg√©rkez√©skor egy kulcsot kapnak a l√°d√°khoz √©s egy mesebeli t√©rk√©pet tartalmaz√≥ √ļtlevelet . Amennyiben sikeresen v√©gigj√°rj√°k a kialak√≠tott √ļtvonalat, oklev√©l a jutalmuk.

Egy√©nileg √©s csal√°ddal is remek programlehetŇĎs√©g lehet a Mesekert, mivel a mes√©ket mindenki a saj√°t szintj√©n fogadja be, √≠gy m√°s-m√°s √©lm√©nyt ny√ļjt kicsiknek √©s nagyoknak.

 

Forrás: szigetközélet

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: