Kritika Lakatos Levente Bomlás című könyvéről

Kritika Lakatos Levente Bomlás című könyvéről

Vajon mi jut eszedbe először, ha azt mondom Lakatos Levente? Erotika, író, vagy fogalmad sincs ki ő? Mitől lehet, hogy olyan sokan rajonganak a könyveiért? Bárkinek, aki olvasott az írótól határozott véleménye alakult ki a műveiről, vagy egy könyvéről. Megosztóak ezek a vélemények, hallhattunk róla hideget, meleget. Ezért Szabina kolléganőnk úgy döntött, hogy utánajár a Lakatos Levente kultusznak. Figyelem szubjektív vélemény következik.

Nincs könnyű dolgom, mivel nem ismerem Lakatos Levente könyveit. Ezért találomra ráböktem az egyik kötetre, ez volt a Bomlás. Ahogy Kata kolléganőnk már említette, elkészültem az ajánlóval vagy inkább a kritikával és alig vártam, hogy elétek tárjam a véleményem, amiben egyszer sem fogjátok olvasni a búja szót! Következzen Lakatos Levente Bomlás című könyve.

Miről is szól Lakatos Levente könyve

Kritika Lakatos Levente Bomlás című könyvéről
Kritika Lakatos Levente Bomlás című könyvéről

A történet egy kezdő írónő körül forog, aki úgy dönt, hogy a felső tízezer ikonikus asszonyainak legnépszerűbb férfi prostituáltjáról fog írni, így megpróbál hozzá közel kerülni. De a férfi nem az, akinek látszik, aminek köszönhetően nagy veszélybe sodorja magát. A rendőrség nagy erőkkel egy gyilkossági ügyben nyomoz, melynek áldozata nagy meglepetésünkre az a bizonyos férfi prostituált, az írónőnek pedig nyoma veszett. Előkerül Dr. Lengyel, aki csupán véletlenül kerül bele az eseményekbe, melynek köszönhetően két gyilkossági ügyet kell megoldania, közben a saját démonjaival és a sötét múltjával is felveszi a harcot. Feltűnik egy ismerős, aki akár a boldogságot is elhozhatja a férfinak.

 

Káosz, zavaros mondatok

Ugye milyen jól hangzik? Én is így gondoltam, aztán elkezdtem olvasni a könyvet. Káosz. Talán ezzel tudnám a legjobban megfogalmazni a történet elejét. Már az első mondat zavarosan indult egy kicsit erőltetett szépirodalmi képpel, melytől bevallom megijedtem. Reménykedtem, hogy a nem odaillő sorokhoz hasonló nem fog többet megismétlődni, elvégre ez egy szórakoztató könyv, nem szépirodalmi! Bár megismétlődtek volna! Ehhez képest a fejezet részei között nem láttam az összefüggést, azon kívül, hogy a rendőrség nyomoz. Értelmezhetetlennek találtam, tudtam, hogy a végére össze fog állni a kép, de a történet vezetésében teljesen elvérzett az író már a könyv elején.

 

Könyv a könyvben

Következő meglepetés a könyv a könyvben. Semmi magyarázat, semmi rávezetés, mintha egy teljesen más író munkáját beletette volna az egyik fejezet végére. Később természetesen fény derült a rejtélyre, hogy az eltűnt írónő kézirata tárult elénk, amiben egyes szám első személyben elmeséli, mi is történt közte és a férfi prostituált, Flórián között. Ez nem lenne egy rossz fordulat, ha megfelelő helyre illesztette volna be az író. Egy kicsit későbbre kellett volna időzítenie, hogy az olvasó, vagyis én, ne nézzek, mint borjú az újkapura. Ezzel csak növelte a káoszt. Természetesen értem én, hogy rejtélyessé szerette volna tenni a történet elejét, felkelteni még inkább az olvasó figyelmét, de ezt másképpen is megoldhatta volna.

 

Dr. Lengyel karaktere megmenti a könyvet

Lassan kezdtem hozzászokni a stílushoz és végre találkozhattam Dr. Lengyellel is. Annyira ridegnek találtam, hogy minden férfi szereplőt – kivéve Flóriánt – a vezetéknevén szólítanak, míg az összes hölgy szereplőt a keresztnevén. Természetesen üzleti vagy komolyabb munkakörökben, mint a rendőrség előfordul, talán követelmény is, de ez elég furcsán csapódott le bennem, mint például az is, hogy az egyik szereplő a saját élettársát is a vezetéknevén szólítja. Később engedett a szerző egy kicsit a légkör kellemesebb lett a történetben, de továbbra is csak egy szereplőnél.

Dr. Lengyel kriminálpszichológus. Karakterét nagyon szimpatikusnak találtam. A férfi folyamatosan küzd a saját démonaival, a gyilkos hajlammal, ami elmegyógyintézetbe került ikertestvérében is megvan. A problémát a szexuális vágy hozza elő, így a férfi próbál mindenkit távol tartani, mert senkit sem szeretne bántani, örök magányra kárhoztatva ezzel magát. Kifejezetten érdekesre sikerült Dr. Lengyel karakterét felépíteni, csak miért éreztem úgy, hogy egy fejezet alatt le akarják nyomni a torkomon a férfiről szóló összes információt. Mert azt tette az író! Jobb lett volna, ha szépen lassan, csepegtetve kerülnek elő a piszkos titkok, de így is csak Dr. Lengyel miatt olvastam végig a könyvet.

 

Ültem és nem hittem el

Végül megérkeztünk ahhoz a részhez, ahol csak ültem és nem hittem el, amit olvasok. Mint már említettem, a könyv egyik fő szála az írónő és Flórián kapcsolata. A Bomlás pedig az erotikus thriller besorolásba tartozik. Magyarázza el nekem valaki, hogy a nemi erőszak mióta erotikus? Mert Flórián szó szerint megerőszakolja az írónőt.

A könyv szerint a férfi kikötözi a nőt és minden előjáték, minden segédanyag nélkül belehatol, ami komoly fájdalmat okoz a nőnek. Az író leírja, hogy az írónő mennyire megalázónak érzi, mennyire gyűlöli és megölné a férfit. Utána jön a csattanó, ugyanis Flóriánt mégis izgalmasnak találja a nő és láss csodát a nő elkezdi élvezni a szexet. Ezt képtelen vagyok elhinni! Tudom sokfélék vagyunk, de nekem ez sok volt. A könyvben az írónő bevallja, mekkora lelki sérülést kapott, mégis könnyedén visszatér a férfihoz folytatni az interjút. Ilyen nincs!

Rossz írói fogás

Egy ilyen aktus komoly fájdalmakat és lelki megterhelést okoz egy nőnek, még ha ezt a szerző írói fogásnak szánta, akkor is. Egy nő semmiféleképpen nem kezdi el utána élvezni, mert a nők érzelmei, lelki állapota nagyban befolyásolja a szexuális vágyukat. Persze sokfélék vagyunk. De ezt a cikket most én írom, és azt hiszem sokan gondoljuk ezt így. Nem beszélve arról, hogy utána is komoly lelki sérülést okoztak a nőben a történtek.

Valótlan

Ez egy történet, a képzelet szüleménye. Tudom. Vannak határok, melyeket lehet feszegetni, hiszen sokfélék vagyunk, de számomra ez a rész taszító volt és valótlan. Természetesen vannak perverz emberek, perverz vágyakkal, de ott is meg vannak határozva a szabályok és minden a két fél beleegyezésével történik, ami itt nem történt meg. Mintha az írónak fogalma sem lett volna a női testről és az érzelmek jelentőségéről. Inkább ne is írjon női karakterek szemszögéből, maradjon meg a férfiaknál. Azt jól tudta hozni.

Csak, hogy jót is írjak, az a rész kifejezetten tetszett, mikor Dr. Lengyel értetlenül állt a nők viselkedése felett. A könyvben Flórián többszőr is brutális nemi erőszakot követ el az írónővel szemben, aki számomra nagyon is meglepő viselkedéssel, közömbösséggel fogadja a vele történteket, ami valóságban komoly lelki törést okozott volna neki. Bár itt már a lelki folyamatok érdekesen alakulhattak volna, hiszen a nő valamilyen szinten beleszeret a fogva tartójába és próbálkozott is jól megírni az író, de nem igazán tudta átérezni a dolgot, nem sikerült megfelelően visszaadnia a szereplője zavaros érzelmeit.

Hullámzó történet

Később a könyv átment több helyen is slampossá, szinte untam. Csak a Dr. Lengyel szál tartotta fenn a figyelmemet. Szerencsére megkaptam, amit szerettem volna. Dr. Lengyel és a nyomozónő megtalálta a megoldást, hogy együtt legyenek, ami aranyos jelenetet szült. Ezt az írónak plusz pontként felírom és sikerült meglepnie a gyilkossal kapcsolatban is.

Konklúzió

Összességében nem lett volna rossz könyv. Az ötlet maga jó lenne egy gyilkossági sorozatba, mondjuk   A gyilkos elmékbe, de hogy hol volt benne a bujaság, amit a könyv leírása is ígért, nem tudom. Számomra az erőszak nem erotikus, inkább visszataszító. Mint megtudtam, maga Lakatos Levente is elítéli a nemi erőszakot és maga is részt vesz a nemi erőszak elleni küzdelemben. Mivel nem tudott azonosulni Flóriánnal, megpróbálta krimivé alakítani a könyvet.

A Bomlást én is a krimik közé sorolnám, nem az erotika kategóriába. Az írónak nem lett volna szabad hagynia, hogy mégis az erotika kategóriába sorolják, mert ezzel kicsit maga ellen beszél, legalábbis én úgy érzem. De ha krimiként tekintek a könyvre, akkor is van még rajta bőven mit javítani és átdolgozni. 

 

Lévay Szabina

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: