Mindenki azt olvas, amit akar, avagy 3 romantikus könyv, amit nem szabad kihagynod

Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni

A napokban olvastam egy felvetést, miszerint ciki romantikus irodalmat olvasni. Aztán arra gondoltam, hogy jó, persze én sem olvasok ilyet, de azért mégis, miért lenne ciki? Aztán ahogy teltek a napok, és valaki éppen arról számolt be nekem, hogy lévén, hogy ő sci-fi rajongó, elképesztő dolog történt vele: elolvasta Szabó Magda Az ajtó című művét.  A végső elhatározásomhoz az a szalagcím vezetett, hogy miért nem kell félni Esterházy műveitől. Akkor gondoltam, hogy írok erről, azaz mindenki azt olvas, amit akar, jöjjön három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni. 

Igazi romantikusok

Ez az időszak sok mindenre jó. Üdítő látni, hogy olyan emberek is olvasni kezdenek, akikről elképzelni nem tudtam. Folyton jön a kérdés, hogy mégis mit olvasson, és mivel kezdje, ha soha nem olvas semmit? Aztán sokszor hallom, hogy mondjak már valamit, hogy mit olvasson az, aki egyébként sosem tette, és ajánljak valamit, mert kifogyott a könyvekből, de most épp csapongana egy picit.   

A romantikus könyveket úgy jó olvasni, hogy „bevackolni otthon, a meleg szobában, betakarózni egy finom puha pléddel, forró teát kortyolgatni és kézbe venni egy habkönnyű romantikus regényt, ezt akkor is megteheted, ha Esterházyt olvasol. De adom ezt az érzést, bár engem nagyon ritkán kap el. Talán, ha fel kellene sorolnom egy párat, amit olvastam ebben a regiszterben, akkor Jane Austen: Büszkeség és balítélete, vagy Gabriel Garcia Márquez: Szerelem a kolera idején, vagy  Cecilia Ahern, UI: szeretlek című könyve lenne. Ez utóbbiról azt írja ennek a könyvnek a fülszövege: Kivételes tehetséggel megírt regény gyászról, barátságról és az elveszett majd megtalált szerelemről. Egyszerre megindító és felemelő.” Lehet, hogy a dolog lényegét itt kell keresnünk. Nem vágyunk minden nap nehéz történetekre. Olykor arra vagyunk, hogy felemeljen, vagy hogy egy picit beleborzongjunk. Ezek a könyvek pont erre jók. Íme, hoztunk nektek három remek, romantikus könyvet, ha esetleg nehéz lenne választani.

Jennifer Probst

Olivia Moretti titkos szerelmes levelei

olvasOlaszország varázslata, a nővéri szeretet ereje

Azt mondaják a szerzőről, hogy mélyre merül az emberi természetbe ebben a tartalmas, gazdagon szőtt regényben. Az olvasó beleszeret majd ezekbe a nagyon is emberi nővérekbe, a magával ragadó környezetbe és a tökéletes befejezésbe.

Priscilla, Devon és Bailey nővérek, de már évek óta elhidegültek egymástól. Édesanyjuk hagyatéka miatt kell találkozniuk, amikor évtizedes titokra bukkannak. Egy ódon ládából előkerül egy dokumentum, amely az Amalfi-parton található ház tulajdonjogát igazolja, mellőle pedig egy szerelmes levél, amelyet az édesanyjuk kapott egy férfitól, nem tudni, pontosan kitől. A levélben az áll, a férfi édesanyjuk hatvanötödik születésnapján találkozni szeretne vele Olaszországban.

Ez az epizód a három nővérben kétségeket ébreszt mindennel kapcsolatban, amit anyjuk múltjáról tudtak. Ahhoz, hogy kiderítsék, mi a valóság, el kell menniük oda, ahol a történet kezdetét vette. Positanóba utaznak, ebbe a hegyoldalba vágott, lélegzetelállító falucskába, és nyomozni kezdenek a rejtélyes volt szerető után, mert meg akarják tudni, voltaképp ki is volt az édesanyjuk.

 

 

 

 

Margaret Mitchell

Elfújta a szél 

 

olvasHa el tudnám mondani, hogy ezt a könyvet hányszor olvastam el, és miért, akkor itt ülnénk elég sokáig. Így csupán annyit mondhatok, hogy ez a könyv, amit egyszer minimum érdemes felvenni az olvasásra váró művek közé.

Margaret Mitchell 1936-ban megjelent, hatalmas sikerű, Pulitzer-díjas, azonos című – több mint 30 millió példányban elkelt, 27 nyelvre, köztük 1937-ben Kosáryné Réz Lola által magyarra is lefordított – regénye, ahogy filmes adaptációja is, máig kiemelten fontos szerepet játszik az amerikai kulturális-nemzeti önmeghatározásban: a polgárháborús közegben mutatva meg az öntudatos és önálló nő érvényesülésének lehetőségeit a kor erősen patriarchális, szexista, a nőket korlátok közé szorító társadalmi elvárásaival szemben.

A minden idők egyik legnagyobb szerelmes regénye.

Annyi bizonyos, a Scarlett O’Hara, a gazdag ültetvényes lányának viharos, és szenvedélyes életét bemutató regény, Észak és Dél harca közepette, korhű és ezzel együtt értékes dokumentuma Amerika vitákat generáló kulturális-politikai történetének – s nem mellesleg a mai napig lebilincselő irodalmi olvasmány.

 

 

Holly Miller: Álmomban már szerettelek

Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni
Mindenki azt olvas, amit akar, avagy három romantikus könyv, amit nem szabad kihagyni

Tudnál szeretni, ha tudnád, hogy mi lesz a kapcsolat vége? Joel fél a jövőtől. Gyerekkora óta kísértik a szeretteit megjelenítő álmok: látomások arról, hogy mi fog történni, legyen az jó vagy rossz. Az álmok megelőzésének egyetlen módja, hogy megfogadta, többé senkihez sem kerül közel. Callie képtelen elengedni a múltat. Amióta a legjobb barátnője meghalt, elveszettnek érzi magát. Tudja, hogy sokkal felszabadultabban kellene élnie. Csak azt nem tudja, hogyan találjon vissza régi énjéhez, amely még mert nagyot álmodni.

Joelnek és Callie-nek egyaránt megvan rá az oka, hogy megtanuljanak a mában élni. És bár nem keresik egymást, mégis találkozásuk pillanatától mindketten érzik, hogy hatalmas fordulat következett be az életükben. Mígnem egy éjjel Joel Callie-vel álmodik, és az álomban megjelenik a legnagyobb félelme. Ekkor mindketten döntéshelyzetbe kerülnek: együtt maradjanak annak ellenére, hogy tudják, mi lesz a sorsuk? Képesek befolyásolni életük alakulását, vagy lehetetlen változtatni azon, ami meg van írva számukra? A két főszereplő, Joel és Callie által elmesélt Álmomban már szerettelek Holly Miller magával ragadó és felejthetetlen, romantikus debütregénye a szeretethez szükséges bátorságról, kiváltképp akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy tudjuk, mi lesz a szerelem vége.

 

 

 

 

                                                                                                                   Boncsér Kata

Kép forrása: Pixabay, Líra

 

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.