Paul Verlaine: √Črzelmes dial√≥g

Paul Verlaine: √Črzelmes dial√≥g

Paul Verlaine a var√°zslatos pillanatok √©s m√©ly benyom√°sok k√∂ltŇĎje, nem teljess√©gre t√∂rekszik, mint Baudelaire ‚Äď de a hangulatokat tal√°n egy k√∂ltŇĎ sem tudta oly sz√©ps√©ggel meg√∂r√∂k√≠teni, mint ŇĎ. Paul Verlaine √Črzelmes dial√≥g, ez lett ma a nap verse.

Paul Verlaine √©lete √©pp√ļgy kettŇĎs volt, mint k√∂lt√©szete: egyszerre volt hivatal√°ba j√°r√≥ polg√°r √©s l√°zad√≥ boh√©m; komoly csal√°dapa √©s z√ľll√∂tt alkoholista; m√©lyen h√≠vŇĎ vall√°sos ember √©s antiklerik√°lis ateista.

Paul Verlaine (1844‚Äď1896) √Čszakkelet-Franciaorsz√°gban, Metzben sz√ľletett. A csal√°d 1851-ben P√°rizsba k√∂lt√∂z√∂tt. K√∂ltŇĎi tehets√©ge m√°r di√°kk√©nt megmutatkozott. Tanulm√°nyait k√∂vetŇĎen hivatalnokk√©nt helyezkedett el, fŇĎ √©rdeklŇĎd√©si ter√ľlete azonban tov√°bbra is az irodalom maradt. ElsŇĎ k√∂tete, a¬†Szaturnuszi k√∂ltem√©nyek¬†(1866) a¬†parnasszizmus¬†hat√°s√°t mutatja. 1870-ben megnŇĎs√ľlt, feles√©g√©nek aj√°nlotta a¬†J√≥ dal¬†(1872) c√≠mŇĪ k√∂tetet.

1871-ben¬†ismerkedett meg Arthur Rimbaud-val, akivel bar√°ts√°gba majd szerelmi kapcsolatba ker√ľltek.¬†Egy√ľtt utaztak Belgiumba √©s Londonba. 1873-ban Verlaine egy eldurvult vita sor√°n pisztolyl√∂v√©ssel sebes√≠tette meg Rimbaud-t, ami miatt k√©t √©v b√∂rt√∂nb√ľntet√©sre √≠t√©lt√©k. Az addig kicsapong√≥ √©letet √©lŇĎ k√∂ltŇĎ a b√∂rt√∂nben megt√©rt, vall√°sos t√©m√°j√ļ verseket is √≠rt. 1880-ban jelent meg az ekkor keletkezett verseit is tartalmaz√≥¬†J√≥s√°g¬†c√≠mŇĪ k√∂tet. 1883-t√≥l ism√©t P√°rizsban √©lt, munk√°it egyre nagyobb megbecs√ľl√©s fogadta. Visszat√©rt a zabol√°tlan √©lethez, alkoholizmusba sodr√≥dott, s√ļlyos betegen, nyomorban halt meg 1896-ban.

Paul Verlaine: √Črzelmes dial√≥g

Magányos, ódon parkban a havon
Két árny sétál az éjben, ballagón.
Szem√ľk holt f√©ny, ajkuk zen√©je m√©ly,
Alig hallatszik, hogy mit is beszél?
Magányos, ódon parkban a havon
K√©t √°rny√©k r√©vedez r√©g m√ļltakon.
Eszedbe jut-e még a mámorunk?
Hogy gondolod, oly messze m√°r a m√ļlt!
Nevemre néha nem dobban szíved?
LelkemrŇĎl √°lmodsz olykor? – Azt hiszed?
¬† √ď √ľdv√∂ss√©g√ľnk tŇĪnt sz√©p napjai,
A boldog csók! РVolt benne valami!
¬† Mily m√©ly hit√ľnk volt √©s mily k√©k eg√ľnk!
¬† Elsz√°llt a hit, a komor √©gbe tŇĪnt!
Ballagnak ŇĎk balg√°n a b√ļs √ļton
S csak a vak √©j tŇĪnŇĎdik szavukon.

(Juhász Gyula fordítása)

Szerkesztette: Rinner Anita

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: