Karinthy játékai

Karinthy játékai

Karinthy Frigyes lételeme volt a humor, a poén, a blődli. Az az értelme, hogy nincs értelme. A blődli az értelem paródiája, leleplezi az értelem értelmetlenségét. Az értelmetlenség értelmét. Karinthy humora, Karinthy játékai ezzel teszik egyedülállóvá a magyar irodalom színpadán.

Színházi este

Az elegáns ruhákba öltözött emberek csoportja lassan kígyózó folyamként áramlott kifelé az előadó terem két kijáratán. Aznap este az Aida-t tűzték műsorra, a függöny legördült, az első felvonás véget ért. A levegőt betöltötte a parfümillat, pezsgős poharak csilingelése és valamiféle emelkedett, atmoszférikus hangulat, ami a színpadon született és színes, csillámló rétegként vonta be a hangulatunkat.

Álltunk a színház csipkézett kőkorláttal keretezett erkélyén és miközben sorra készültek a fotók a közösségi oldalunkra egy ütős címen gondolkodtunk a bejegyzés fölé. Írjuk azt, hogy megint egy újabb szép este a színházban? Ez így annyira unalmas…Írjuk azt, hogy Drámatagozat haladó szint? Nem, nem, ezt már ,,ellőttük” az előző alkalommal. Akkor mi legyen? Mellettünk a langaléta kamasz kezdte unni már az eredménytelenségbe fulladó próbálkozásainkat, lazán közénk dobja a saját ötletét: 

– Írjátok azt, hogy ez volt a mai darab!

Nézünk rá értetlenül, ez miért nagy ötlet, ez se jobb, mintha azt írnánk, mennyire szép esténk van…A kamasz arcán ,,gödröcskés” mosoly fut szét , szemében huncut fény csillan. 

– Írjátok úgy, hogy ez volt a mAI DArab!

Levegő bennünk szorul, állunk leesik, állunk, nézünk, le lettünk iskolázva, aztán eszembe jut valami:

– Szerintem ez Karinthy Frigyesnek nagyon tetszene, Frici biztosan meghívna, hogy ,,intarziázz” velük a Hadikban. 

Most a kamasznak esik le az álla, nem érti mi az az intarzia és a Hadik az biztosan valami mobilos applikáció lehet egy szókereső játékhoz.

Karinthy játékai

Már annak biztos tudatában válaszolok, hogy sikerült helyreállítani egy morzsányit a ,,hát mégiscsak én vagyok itt a felnőtt” tekintélyemet. 

– A Hadik egy kávéház volt– illetve ma is létezik- Budán, ez volt a törzshelye többek között Karinthynak és kor íróinak, Kosztolányi Dezsőnek, Füst Milánnak, Tóth Árpádnak, Rejtő Jenőnek és még sorolhatnánk. Itt játszották a különböző nyelvi, irodalmi és szerep játékaikat. Az intarzia nevű játékban olyan mondatot kellett szerkeszteni, amely ravaszul magában foglalja a föladott nevet. Karinthy Frigyes nevére ezt találták ki:

Magát egy égi KAR INTI, FRIGYE Sikerülni fog.

Kosztolányi Dezső nevét pedig úgy foglalták mondatba, ahogy egy pincérnővel zsörtölődik épp:

Egyre rosszabb itt a KOSZT, Ó LÁNY, IDE ZSÖrtölődni jár csak az ember.

Faludy György visszaemlékezései során azt mondta Frici megoldotta a legbonyolultabb feladványokat is, például a Galusovszky Agenort is, de a megoldást már nem tudta felidézni. Felidézte viszont a Csokonai név bravúros megoldását. Egy barátjuknál, Tótisz doktornál gyűltek össze egy téli este és valaki feladta a Csokonai nevet. Sokáig próbálkoztak vele, de nem sikerült megoldani. Karinthy ekkor hazament. Egyszer csak szól a telefon és beleszól Frici:-Kérem a Műítészt! ( Németh Andort hívták így maguk között)

-Tudod,-szólt Karinthy a telefonba-idehaza az ágyban olvasok a feleségem mellett, sok minden eszembe jut, végül is, nővel vagyok együtt, mégis, de te nem is tudod, mily jó a CSÓK, Ó NAIV, ÍTÉSZ, MI HÁLYogosak szemeid.

Nem egészen volt pontos fonetikusan, de ez volt az egyetlen megoldás a feladványra. 

Ezek a játékok, a kicsoda-micsodával, a barkochbával, a halandzsával együtt mára már bevonultak az irodalomtörténetbe, némelyiküket Cini, vagyis Karinthy Ferenc, Frici fia színpadi darabjában, a Szellemidézésbe is beemelte. 

– Megnézzük majd egyszer a Szellemidézést is?-kérdezi a színház erkélyének korlátjára támaszkodva.

-Hát persze, miért is ne, méghozzá, ha stílusosak akarunk lenni, akkor a Karinthy Színházba váltunk jegyet.

– Ne már, színházuk is van?! 

– Igen, méghozzá egy Karinthy alapította, a Marci, aki pont oda építtette, ahová Frici, a nagyapja megálmodta. 

Közben megszólal a színházi csengő, visszaszivárgunk a nézőtérre, ahol folytatódik a mAI DArab és én pedig gondolatban felintegetek az égi Hadikba, ahol Karinthy manapság írja a remek humoreszkjeit. Kösz mindent, Frici és ég Veled!

                                                                                                                          Rinner Anita

  Kép forrása: Pixabay