Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás

Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás

Lassan kinyit a világ és én már előkészítettem a bőröndömet. A képzeletbeli utazásoknál már csak a valóságos utakat kedvelem jobban. Nagyon szeretem az olyan úti rajzokat, amelyekben fő vonás a spontaneitás, mivel vallom, hogy a legkülönösebb kalandokat a váratlanok inspirálják. Rivalda rovatunkban jöjjön most három olyan könyv, amelyeket ilyen utazások ihlették.

 Földvári András izgalmas utazásai

Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás
Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás

Ki ne álmodott volna arról, hogy nekiindul és bejárja a világot? Hogy eljut mindenhova, minden egyes országba? Földvári András is erről álmodott. De ő meg is csinálta. És ebben a könyvben megírta saját történetét.

Hiszen a szerzővel tényleg minden megtörtént már.

Vizet fakasztott egy mexikói dzsungelben, iskolát épített Kongóban.
Páholyból nézte a wagah-i határzáró üvöltőversenyt és strandolt Grönlandon.
Belenézett az Ördög torkába Türkmenisztánban, őrizetesként megnevettette a dél-szudáni főrendőrt, nemkívánatos személy lett Vanuatun.

Átszelte az Egyesült Államokat a 66-os úton és a helyszínen élte át a 2004-es thaiföldi cunamit. Egyszer tíz reptéren járt egyetlen nap alatt – és kétszer lépett át a 2020-as évbe.

795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra.

Van, akinek az utazás csak egy hobbi, van, akinek életforma, de Földvárinak létfeltétel. A legnehezebb helyzetekben, a világ legképtelenebb helyszínein is feltalálja magát, és ami még fontosabb: sosem hagyja el humorérzéke.

Nyolcvan történet, melyekben a szerző, akárcsak Verne Gyula hőse, a lehetetlent is megpróbálja, hogy teljesítse fogadását…

 

#2.Nick Thorpe: Duna-utazás a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig

Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás
Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás

“A keletről nyugatról tartó dunai utazásom célja a folyó mentén élő emberek életének és gondolkodásának a megismerése és bemutatása – írja Nick Thorpe.
A Duna utazás fölfelé a folyón a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig című könyvében, majd így folytatja: 2011 márciusában indultam útnak a romániai Duna-deltából, és utamat többször megszakítva, 2012 márciusában értem el a folyam németországi forrásvidékét.

Az utazások között vissza-visszatértem Budapestre, hogy tudósítóként keressem a kenyeremet, és némi időt töltsek a családommal. Többnyire autóval keltem útra, de gyalogoltam, bicikliztem, utaztam hajóval, vonattal, repülővel és egyszer, a szerbiai Kladovóban, Matthew fiam gördeszkáján is.

Minden létező alkalommal úsztam a folyóban, főként nyáron, kora reggelenként, időnként alig haladva az erős, hat kilométer per órás sodrásban, de volt, hogy a gátak közelében megbúvó tavakban vagy a holtágakban mártóztam meg Szeretném hinni, hogy egyszerre vagyok nyugati utazó, aki újra felfedezi a Keletet, és keleti utazó, aki újra felfedezi a Nyugatot.

A kék Duna egyszerre választja el és köti össze Európa két felét. A BBC tudósítója, Nick Thorpe keletről nyugatra tartó, egyéves utazásán keresztül új fényben láttatja a mai Európát. Könnyed és személyes hangvételű, vicces és egyedülálló leírásában pontos képet fest az itteni emberekről, a történelemről és a lenyűgöző tájakról. Mi többet várhatnánk egy rendhagyó útikönyvtől?”

 

#3. Szicíliai utazások

Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás
Elmentem világgá, avagy három izgalmas útleírás

Jaroslaw Iwaszkiewicz (1894-1980) négy alkalommal is Nobel-díjra jelölt, XX. századi klasszikus lengyel regényíró, költő, esszéista. Szicíliai utazások című könyvében három, egymáshoz szorosan, harmonikusan kapcsolódó szál fut végig-az esztétikai elmélkedések, a történelmi és társadalmi reflexiók, valamint a személyes emlékek szála.

Emlékeket volt miből merítenie, hiszen több mint harmincszor járt Olaszországban és tizenhárom alkalommal Szicíliában, főleg a harmincas években, majd pedig a II. világháborút követően. Milánó, Velence, Siena, Firenze után jut el Szicíliába, ami lehetővé teszi a tágabb perspektíva felrajzolását, így művében az utazás mint humanista kaland jelenik meg, amit az olasz és lengyel valóság, művészet párhuzamba állítása tesz egyedivé.
.”És Szicília csodálatos világát mindazon keresztül szemlélni,
amit a hazánkban átélünk, mindazon keresztül, amit gondolunk
és érzünk, amihez kapcsolódunk – ez igazi gyönyörűség.
Két kezünket a valóság két szárnyára téve – a valóságos,
mindennapi, fárasztó életre, és a távoli utazás káprázatos díszletére,
megérezni, ahogy ez a két valóság összefonódik, összekapcsolódik,
egybeolvad a Capella Palatina teljességéhez hasonlóan- ez az igazi értéke egy távoli utazásnak.”
Kép forrása: Pixabay