Szlavicsek Judit: Légy/ott

Szlavicsek Judit: Légy ott

“Lelkes, de még kiforratlan ötletparádé egy elsőkönyves szerzőtől.”  Hányszor hallom ezt. Nincs könnyű dolga egy elsőkönyves szerzőnek. Nemcsak azért mert még bontogatja szárnyait, hanem mert rengeteg szerző van, akik megannyi remek szöveget letettek már az asztalra. Persze vannak kivételek, akik elsőkönyvesként is hatalmas eredményeket érnek el. Nincs ez másképp Szlavicsek Judittal sem. A Légy/ott című műve eleinte egy folytatásos blogbejegyzésként indult, West Coast címmel és könyv lett belőle.  Berill Shero recenzióját olvashatjátok, Könyvajánló rovatunkban, Szlavicsek Judit: Légy/ott című könyvéről írtunk. 

 Lineáris vonalban futó események

A szöveg letisztult, Szlavicsek Judit története roppant olvasmányos, az olvasó, szinte látja maga előtt a történéseket. A jelen idejű írásmódot hamar meg lehet szokni, a leírások láttatják a cselekményt, a leginkább lineáris vonalban futó események gördülékenyen követhetőek. A szereplők nagyon maiak, nagyon magyarok. Ami külön emel a könyv színvonalán, hogy hazai terepen játszódik. A helyszín a Balaton környéke, létező településekkel, utcákkal. Értőn bólogathatunk, hogy jé, ezt ismerjük. A sztori feszes, nem lehet letenni, a könyv végére a kirakós minden darabja a helyére kerül. Csalódottságot csak az okozott, hogy túl rövid. Szívesen olvastam volna még.

Egy krimiről mindig nehéz úgy írni, hogy ne spoilerezzük el. 

A Légy/Ott azzal indul, hogy egy feldúlt, fiatal lány nekivág az éjszakának egy Balaton-parti szórakozóhelyről. Nem árulok el titkot azzal, hogy a lány nem ér haza. Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő nyomozónő keresi a gyilkost. Júlia a feldolgozatlan traumái elől menekült a Balatonhoz, de azok ide is követik. A gyilkos személye előttünk, olvasók előtt nem titok, a motivációja viszont igen. Elsőre úgy vélhetnénk, hogy a tettes csak ki akarta próbálni, milyen ölni, de a képlet nem ilyen egyszerű. Fokozatosan derül ki a valódi ok, ahogy az is, hogy mi történt a nyomozóval. Párhuzamosan nyerünk bepillantást a jómódú család látszat világába és az álmos kisvároska életébe. A kifelé tökéletesnek tűnő családban is megvannak a családtagok problémái. Kisvárosi újgazdagok, nagyratörő tervekkel, másképp képzelt jövővel. Érdekek, ellenérdekek ütközése, gyerekkori barátságok, messzire nyúló kapcsolatok, soha le nem zárt múlt. Szerencsére nem túl sok szereplővel dolgozik az írónő, akiknek hosszabb távon nincs szerepe a műben, azokról csak felületes képet kapunk, épp csak annyit, amennyit a történet megkíván.

Egyszeri problémamegoldással áll szemben a rendőrség, vagy sorozatgyilkost kell keresnie? 

Magyarországon szerencsére nem túl gyakoriak a sorozatgyilkosok, de az itt megjelenő karakter attól kelt borzongást az emberben, hogy akár a szomszédunk is lehetne.
A történetben remekül rajzolódik ki a folyton falakba ütköző, az életbe és a harcokba belefáradt nyomozó képe, akinek kezét állandóan gúzsba kötik a szabályok. A vállalkozóé, aki azt hiszi van elég hatalma ahhoz, hogy bármit elérjen és pénzzel megvehessen. A frusztrált tinédzseré, aki a szülei világából csak a jólétet szeretné élvezni. A vidéki város adta lehetőségeken túllépni akaró és nagyra vágyó lányok képe, akiknek nincs túl sok kitörési pontjuk.
Kardos Júlia sincs könnyű helyzetben. A saját démonain kívül meg kell küzdenie a zárt közösség hallgatásával, hiszen a kisvárosban senki nem akar bajba kerülni. Inkább nem látnak és nem hallanak semmit. Aki mégis tudna valamit mondani, azt elhallgattatják. A családtagokat semmi nem tartja össze, egyikőjük se bízik a másikban. A nyomozónak aprólékosnak és türelmesnek kell lennie, de milyen áron?

Nemvárt fordulat

A  lány nem egy szimpla, indulati gyilkosság áldozata. Sokkal messzebbről indul a történet és messzebbre érnek a szálak, mint ahogy azt a Légy/Ott elején mi olvasók és a nyomozó is gondolja. Szlavicsek Judit jó érzékkel adagolja a feszültséget, a csattanókat, a fejezetek mindig az izgalmas részeknél zárulnak le, hogy a következőben egy másik karakter szemszögéből kapjunk valami plusz információt a történethez.
Ami miatt engem azonnal magával ragadott, az volt, hogy a karakterek egyike sem szimplán fekete vagy fehér, a motivációik hétköznapiak, mégis eltérően reagálnak egy-egy helyzetre. Hús-vér emberek, akikhez hasonlóakat akár mi is ismerhetünk. Kardos Júlia karakterében van még néhány történet. Szuper, hogy az írónő is így gondolja és már készül a folytatás, amely vélhetően őszre kerül a boltokba.

 

Berill Shero

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
%d bloggers like this: