Utazásaim a könyvek által, utazásaim a fotelből

Utazásaim a könyvek által, utazásaim a fotelből

Utazásaim a könyvek által, utazásaim a fotelből

Ha azt mondom jártam Párizsban, láttam a divat nagyasszonyát, ismerem a tizenhét éves Fridát, aki orvos akar lenni, és még a Moulin Rouge-ba is benéztem, akkor nem nagyot lódítok.

Utazásaim a könyvek által, utazásaim a fotelből teljes nagyságukban megmutatják  COCO CHANELT, FRIDA KHALÓT és a többieket. Hoztunk nektek egy tavaszváró könyvajánlót, ami elűzi a hideg estéket.  Utazásaim a könyvek által. Kinézek az ablakon és lehangol a téli táj ridegsége. Visszahúzódom a meleg szoba meghittségébe és több réteg gyapjútakaró alatt várom a kiszabott rabságom végét, amit majd a tavasz hoz el. Addig is a felhalmozott könyvtornyok nyújtanak vigaszt, utazásaim a könyvek által, utazásaim a fotelből.

 

MICHELLE MARLY : COCO CHANEL ÉS A SZERELEM ILLATA

Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni.

Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése.

A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget. Utazásaim a könyvek által első állomása, Coco Chanel fashion designer történetét ismerhetjük meg.

 

CAROLINE BERNARD : FRIDA KHALO ÉS AZA ÉLET SZÍNEI

A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását.

Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Szerelmük azonban nem örökkévaló.

A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át.

Utazásaim könyvek által második állomása, megmutatja a  szerelemet és halált, élet és halál kettősségét kíséri végig ez a különleges szimbólumrendszert teremtő nő munkásságát.

 

CAROLINE BERNARD: ALMA MAHLER BÉCS MÚZSÁJA

Anna Schindler a századfordulós, szecessziós Bécs híres szépsége. Kegyeiért a Monarchia minden tájáról érkezett írók, festők, zeneszerzők versengenek. A művészszalonokban hódító Almát először Klimt, majd Gustav Mahler tehetsége nyűgözi le.

A zeneszerzői ambíciókat dédelgető fiatal nő nagy árat fizet a Mahlerrel kötött szerelmi házasságáért: le kell mondania a saját zenéjéről, és csak a férje érvényesülését szabad elősegítenie.

Az asszony ihlető múzsa, támogató társ, mellette a zseni Mahler szárnyal és karriert épít. Alma Mahler egy idő után azonban ennél többre vágyik, utazásaim könyvek által harmadik állimása Anna Schindler történetét meséli el.

 

ANNE GIRARD: MADAM PICASSO

Utazásaim könyvek által mai utolsó állomása Egy vidékről Párizsba felkerült nő,  Eva Gouel történetét meséli el.  Minden álma és vágya, hogy sztár legyen. Fiatalon, tapasztalatok híján is sikerül varrónőként elszegődnie a Moulin Rouge-ba.

Itt figyel fel rá Pablo Picasso, akinek a neve ekkor már nem ismeretlen a párizsi művészvilágban. A zseniális és különc Picasso szemet vet Evára, a fiatal nő pedig nem tud neki ellenállni, és bár a viszony könnyű kalandnak indul, végül Eva lesz Picasso élete első nagy szerelme.

A Madame Picasso sokrétűen és szenvedéllyel mutatja be csodálatos hősnőjét, közben pedig bevezeti az olvasót Gertrude Stein szalonjába, betekintést nyújt a káprázatos Moulin Rouge kulisszái mögé, és feltárja a huszadik század rejtélyes és ikonikus művészének szíve mélyét.

Kép forrása: Pixabay

Lira

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.