Weöres Sándor: Kánikula

Weöres Sándor: Kánikula

We√∂res S√°ndor K√°nikula c√≠mŇĪ mŇĪv√©t v√°lasztottuk ma a Nap vers√©nek. K√∂ltŇĎi hagyat√©ka a mai napig fontos √©s alapvetŇĎ igazod√°si pontot jelent a magyar irodalom vil√°g√°ban. Fontos jellemzŇĎje √≠r√°sainak az ŇĎszinte naivit√°s √©s j√°t√©koss√°g, a pajkos huncuts√°g. √Ām d√©monokat id√©zni √©pp√ļgy tudott, mint tiszta gyermekhangon √©nekelni.¬†

Pr√≥za¬†c√≠mŇĪ k√∂tet√©ben nem hi√°ba √≠r Ottlik G√©za √≠gy r√≥la:

,,We√∂res agg√°lyok n√©lk√ľli, ragyog√≥ biztons√°g√ļ k√∂ltŇĎ, a minden terhet mag√°ra v√°llal√≥ Vas Istv√°nnal szemben mint√°ja a terheket nem ismerŇĎ mŇĪv√©sznek, a nem-hum√°nus alkot√≥erŇĎnek. Szinte hat√°reset, sokszor azt √©rezz√ľk, szerencs√©s v√©letlen puszt√°n, hogy egyik-m√°sik verse l√©trej√∂tt. Ha sorainak hiteless√©ge meginogna, egy √∂regedŇĎ kac√©r csodagyereket leln√©nk tal√°n m√∂g√∂tt√ľk, aki mindent meg tud j√°tszani, s ezzel teljesen tiszt√°ban is van. De nem mondhatom, hogy ez megt√∂rt√©nik n√°la. JellemzŇĎ We√∂resre erotikus dallamoss√°ga, ezeket a hangokat az emberis√©g m√°r az ŇĎskor√°ban is ismerhette-egy√©bk√©nt sz√°zf√©le hangja van, √©s dallamm√° tud nyŇĪg√∂zni, amit csak akar, a maga hatalmas, pog√°ny k√∂ltŇĎi birodalm√°ban.”

We√∂res l√≠r√°j√°ban sok hat√°s, √©rzet, vet√ľlet keveredik, mindemellett hat r√° t√∂bbek k√∂z√∂tt Babits, Kosztol√°nyi √©s m√©g Ady k√∂lt√©szete is. √Ātmenetek sokf√©les√©g√©t ad√≥ versgyŇĪjtem√©ny√©bŇĎl a K√°nikula¬†sem azok k√∂z√© a mŇĪvek k√∂z√© tartozik, amelyek egy√©rtelmŇĪen elhelyezhetŇĎk valamelyik csoportba. Gyermekvers? Hangulatvers? B√°rmelyikbe nyugodt sz√≠vvel besorolhatjuk.

Weöres Sándor: Kánikula

Szikrázó az égbolt
aranyf√ľst a l√©g,
elt√∂rp√ľl l√°ng-ŇĪrben a
tarka vidék.
Olvadtan a tarló
hull√°mzik, remeg,
domb fölött utaznak
izzó gyöngyszemek.
Ragyogó kékségen
sötét pihe-szál:
óriás magányban
egy pacsirta sz√°ll.

 

Kép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©.

A weboldalon a minŇĎs√©gi felhaszn√°l√≥i √©lm√©ny √©rdek√©ben s√ľtiket haszn√°lunk.
%d bloggers like this: